Nic Cage i rollen som Nick Cage

FILMEN

Nick Cage (spelad av Nicolas Cage) är en skådis som helt saknar självinsikt och mentalt lever kvar i sin storhetstid på 90-talet. Efter att ha blivit nekad ännu en filmroll tar han ett gig som gäst hos den spanska rikingen Javi (Pedro Pascal, "The Mandalorian"). Cage förväntar sig en seg helg med handskakningar och falska leenden, men Javi visar sig vara ett äkta fan med genuin entusiasm för Cages filmer.

Cage och Javi blir snabbt goda vänner; till en början får Cage sitt ego smekt å det grövsta och Javi möter sin idol, men efter ett tag börjar de bli vänner på riktigt. Cage börjar trivas, ända tills han kontaktas av CIA som berättar Cage hamnat mitt i deras span på en vapensmugglare - Javi. Nu måste Cage bli en actionhjälte på riktigt, och konfrontera sin nya bästis.

Jag gillar metafilmer, och jag gillar skådisar som kan spela skruvade versioner av sig själva. Här blir det hela lite extra skruvat då Cage har en eccentrisk utstrålning även i verkligheten, och det är svårt att veta exakt vad i filmen som är överdrivet, vad som är en spegling av kändiskulturen och vad som har sin grund i sanningen. Det är som en mer kommersiell Charlie Kaufman-film.

En stor del av filmens behållning är förstås Cages porträtt av sig själv, men man får inte glömma att det faktiskt finns en kul story, bra skådisar, rolig humor och bra action. Det är inte en enorm milstolpe i filmhistorien, och visst är det lite förutsägbart, men det är underhållande och helt klart värt att se.


EXTRAMATERIALET

Inget på streaming, och det verkar inte vara någon fysisk utgåva på gång i Sverige. Importerar du däremot en så får du bortklippta scener, kommentarsspår samt en handfull featurettes och intervjuer.


TRE SAKER

1. Cage tyckte att Javi var en bättre karaktär, och ville till en början spela sitt eget fan för att göra filmen ännu mer skruvad. När Pascal fick rollen så ändrade han till slut sig.

2. I filmen har den fiktiva Cage en tonårsdotter, men i verkligheten har han två söner och en nyfödd dotter.

3. En subtilare skillnad mellan filmens Cage och verklighetens, är att i filmen kallas han "NIck" med ck, och i verkligheten "Nic" med bara c.


HENRIK ANDERSSON (2022-10-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA