Kul premiss som förtjänar ett bättre slut

FILMEN

Viaplays halvkollaps förra året har inte lett till att precis allt ur dramaproduktionen fått flytta till andra plattformar. "Allt och Eva" blev till exempel kvar och jag hoppas att den får en fortsättning för annars har den här serien drabbats av ett riktigt bedrövligt slut.

Men nu är det inte slutet vi ska prata om. Den här dramaserien har en fiffig premiss: Eva (Tuva Novotny) åker till Köpenhamn för att skaffa barn på egen hand. Hon väljer att kolla upp donatorn för att se att han inte är någon galning och lite av misstag träffar honom Mads (Joachim Fjelstrup) och har en kul kväll med honom. Väl hemma i Sverige igen, med bulle i ugnen, ringer det på dörren och där står Mads och har inte kunnat glömma Eva, och Eva blir förtjust i dansken men hon bär ju onekligen på en hemlighet omringad av omoraliska handlingar.

En stor del av handlingen kretsar kring Evas hemlighet som kompliceras när hon inleder en relation med Mads. Det blir även en hemlighet som hon delvis håller borta från sina vänner, Josefine (Sanna Sundqvist) och James (Bengt Braskerud). Den enda som får veta hela sanningen direkt är Evas mamma, änkan Inger (Sissela Kyle), som är överlycklig och förvirrad på samma gång.

En intressant sak med serien är att varje avsnitt efter det första delvis sätter någon av de andra karaktärerna i fokus. Den kärlekstörstande James som vägrar inse sin ångest. Ingers ensamma liv som förändras när hon får passa grannens (Johan Hedenberg) barnbarn. Josefines stillastående äktenskap med Nils (Jason Diakité) och Nils oförmåga att överraska och ta signaler. Det gör att serien får en ganska omväxlande karaktär där gapskratt balanseras upp av ganska dystra och mörka inslag. Dessutom är själva huvudpersonen inte en helt och hållet sympatisk person, vilket både hennes vänner, Mads och vi tittare blir varse om.

Det tar några avsnitt innan serien sätter sig. Den är inte fantastisk men den har något som ändå gör att den sticker ut. Och den behöver framför allt ett bättre avslut än det första säsongens sista avsnitt ger, så jag håller tummarna för mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Avsnitten är i 45-minuterslängden och det märks. De känns lite långa.

2. Skillnaden mellan Danmark och Sverige när det kommer till de grundläggande attityderna illustreras väl när Eva får möta Mads familj i Danmark. Det skildras också i vädret som känns mer somrigt och varmt i Köpenhamn och lite höstigt i Stockholm trots att det är exakt samma tid.

3. De roligaste scenerna i serien är små vardagliga saker som i mycket känns hämtade ur verkligheten. De flesta roligheterna kommer när Sissela Kyle är med, men även en sekvens när Sanna Sundqvist ska sätta sig i en taxi framkallar skratt.


ANDERS JAKOBSON (2024-05-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Viaplay
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA