Skratten fastnar i halsen

FILMEN

Jag var helt övertygad om att jag hade skrivit om säsong 1 av "Alla utom vi", den svenska dramakomedin om ett ungt pars kamp mot ofrivillig barnlöshet, men när jag tittar i arkivet är det uppenbarligen inte så. Kanske såg jag serien en tid efter att den ursprungligen visades och valde att inte skriva om den. Jag minns inte.

Hur som helst handlar serien om paret Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson) som kämpar med att bli föräldrar. Under första säsongen var de mitt i en utdragen IVF-behandling med världens mest osmidiga fertilitetsläkare och en oförstående omgivning, men det slutade ändå med plus på stickan.

I säsong 2 har magen börjat växa och paret har köpt ett parhus för att förbereda för sin nya familjekonstellation. Det är visserligen lite av ett renoveringsobjekt (ett ENORMT sådant, i fall de lyssnar på Olas pappa Åke (Göran Ragnerstam)) men med lite hopp inför framtiden fixar man det mesta. Men så sker det som absolut inte får hända. Hilma får missfall och mattan rycks bort under fötterna på paret. Parallellt med detta håller Ola på att knyta en stor kund till sin reklambyrå och han dras mellan att vara en tröstande man och att rädda sitt jobb. Hilma känner sig övergiven och början till en spricka mellan paret bildas. Plötsligt blir det för mycket av allt. Renovering, jobb, en ny IVF-omgång - hur länge orkar de?

Säsongen är - trots dramakomedin - en tämligen mörk historia om ett krisande par. Ett extra lager är att Alba August och Björn Gustafsson var ett par på riktigt när första säsongen spelades in men hade avslutat förhållandet när säsongen visades. Verkligheten ligger nära dikten och det måste ha varit lite konstigt att göra serien.

Jag vet inte om historien om Hilma och Ola tar slut i och med denna säsong men jag skulle inte ha något emot att se mer av dem i framtiden. Jag gillar serien.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Serien är baserad på en kanadensisk förlaga, "How to buy a baby" som gått i två säsonger. En stor skillnad är att originalets avsnitt är bara runt tio minuter långa.

2. Ett avsnitt som sticker ut i säsongen är när Hilma och Ola åker iväg på ett tyst retreat där det spårar ur lite.

3. Olas viktiga kund spelas av David Wiberg och det är en underbart jobbig figur. Det kan inte varit lätt att spela in scenerna.


ANDERS JAKOBSON (2024-07-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: MAX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (8/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNLI/AUGUSTI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA