Shakespeare in skruvdobbar

FILMEN

Kommer ni ihåg "Shakespeare in love" där Gwyneth Paltrows karaktär klädde ut sig till kille för att kunna vara med i Shakespeares pjäser? "She's the man" bygger på samma tanke, men här handlar det om fotboll och inte några pjäser.

Viola (Amanda Bynes) är en duktig fotbollstjej, men hennes skola lägger ned tjejlaget. När hennes tvillingbror Sebastian reser till London för ett par veckor ser hon sin chans: Hon "blir" sin bror och går med i hans skollag.

Men att spela kille har sina baksidor, speciellt när hon blir kär i sin rumskompis, som är kär i Olivia som i sin tur är kär i "Sebastian"...

Problemen hopar sig för Viola och det är bara en tidsfråga innan grytan kokar över.

Det här är faktiskt en ganska bra film, betydligt bättre än vad jag hade föreställt mig. Det kan ju ha att göra med att historien i botten är av Shakespeare (se Tre saker), men en avgörande detalj är att filmen aldrig ballar ur med krystade sexskämt och tramsigheter som brukar vara vanligt förekommande i tonårsfilmer.

Filmen lutar sig i stället mot klassiska hörnpelare som välskriven dialog, dramatiska vändningar, komiska karaktärer och en stor dos fysisk komik. Amanda Bynes är duktig på det sistnämnda och det är bara att hoppas att hon får chans att utveckla den sidan i framtiden.

Men hon ser för läskig ut som kille!


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial på DVD:n. Först och främst är det ett helt koppel av små filmer bakom kulisserna. Här finns det mesta om hur filmen kom till - allt från Shakespeares grundhistoria till skådespelarnas bidrag.

Vidare finns gott om bortklippta scener och bloopers, dessutom en trailer och en rockvideo. Och om inte det är nog finns det också två kommentarspår.

Minst sagt fullmatat.


TRE SAKER

1. Att göra en tonårsfilm om fotboll, med en fotbollstjej i fokus känns som det hade varit helt omöjligt för tio år sedan. Skönt att Hollywood hänger med.

2. En av mina absoluta favoritkomiker - David Cross - gör en oerhört rolig roll som Rektor Gold. Jag skrattar varje gång han visar sig - ett geni!

3. Filmen är en variant av Shakespeares "Twelfth night" ("Trettondagsafton") som redan finns i 21 filmade versioner, bland annat två svenska.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailers, Deleted scenes, Music video, Gagreal, Making the man, The Toupe, Inspired by Shakespeare, What makes a man, Making up the man, Commentary with Ewan "Jack" Leslie and producer Lauren Shuler Downer, Commentary with cast & crew
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA