Det här hittar vi visst YouTube

FILMEN

"Här finns det som ni inte hittar på YouTube, min audition till 'Parlamentet', Benjamin från 'Morgonsoffan', 'Sverige Pussas å Kramas', 'Parlamentet' och 'Melodifestivalen'" skriver Björn Gustafsson på baksidan av sin första DVD.

Med ironi förmodar jag för är det någonstans man hittar Björn Gustafsson-klipp så är det på YouTube. Men i och för sig, redan titlen "Ett livsverk" är ju ironiskt så det förslår, vilket stärks av Alex Schulmans text i stil med "hur ska man sammanfatta denna långa karriär"?

Min invändning är inte att det mesta, om inte allt, redan finns på YouTube (för vad finns inte där?) utan att det även redan finns på andra DVD:er. Benjamin-klippen, som här är med två gånger, finns redan på "Morgonsoffan"-DVD:n, även där två gånger, och "Humor från TV4" samlade de bästa "Parlamentet"-klippen.

Men man ska inte gnälla på en samling. Hela poängen är ju att samla ihop material som oftast redan förekommit i andra sammanhang.

Hela DVD:n inleds med ett "startspår" som är en 40 minuter lång best of av det som ligger på DVD:n. Det skiftar fint från ett program till ett annat och är både smidigt och snyggt redigerat, samt mycket underhållande.

Sedan kan man ge sig in i klippsamlingar från "Melodifestivalen" och "Parlamentet" där visserligen mycket upprepas från startspåret, men det är även hel del annat. Björns audition till "Parlamentet" ligger separat och det är en bra audition.

Benjamin-klippen från "Morgonsoffan" går som sagt i repris och de sista rubrikerna på DVD:n heter "Regi - Robert Gustafsson" och "Regi - Henrik Schyffert". Det sistnämnda antar jag är från "Sverige Pussas å Kramas" (en serie jag aldrig såg) och det förstnämnda kan vara specialinspelat för DVD:n (omslaget nämner nyinspelat material), jag är lite osäker på det.

I Schyffert-blocket är det roligaste när Björn är WOW-Jocke och pratar nördigt gamersnack, och i Robert Gustafssons del spelar Björn en skådespelare (= sig själv) som är kass och inte kan ta regi. Även om detta är roligt är det inte speciellt nytt (se Tre saker).

Överlag tycker jag att detta är en bra DVD. Jag gillar Björn Gustafsson och har skrattat mycket åt honom. Att man sedan redan sett det mesta här och där gör inte så mycket.


EXTRAMATERIALET

Jag antar att man ska se de separata klippen som en del av helheten och i så fall innehåller DVD:n inget extramaterial...


TRE SAKER

1. Min favoritscen ur "Parlamentet" är när Björn blir rädd för tomten och sedan ställer honom mot väggen i en rad anklagande frågor.

2. I humorserien "Pentagon" gjorde Felix Herngren en karaktär (som jag bestämt vill hävda var en föregångare till Dan Bäckman) som inte kunde ta regi, som tog egna initativ och var allmänt usel. Björns och Roberts sketcher känns inte nådigt norpade från detta...

3. Det finns ett påskägg i en av menyerna (jag säger inte vilken, lite ska ni få göra själva!) där det finns bloopers från "Regi - Robert Gustafsson".


ANDERS JAKOBSON (2008-12-09)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA