Lärorik, matnyttig och lång historia

FILMEN

I dokumentären "Prinsessan och Kungariket" får vi, precis som titeln avslöjar, följa Kronprinsessan Victoria från den dagen hon föds till nutid. Egentligen får vi mycket mer än så då dokumentären är en historisk resa i hur det sett ut i Sverige från Gustav Vasas tid. Så oavsett om man gillar monarki eller inte blir det här en lärorik stund där Sveriges historia berättas utifrån ett kungligt perspektiv.

Det är en riktigt matnyttig berättelse som känns otroligt välgjord. En ny intervju med huvudpersonen själv och hennes Daniel varvas med gamla välkända tv-bilder, men också nya intervjuer, bilder vi inte sett förr och även frågeställningar kring monarkin, kring Kronprinsessan som person och hur synen på monarkin har förändrats genom åren. Det känns som att ingen fråga är för personlig eller för jobbig att ställa, i stället får vi faktiskt svar på hur Victoria mådde när hon drabbades av anorexia, eller medias hårda bevakning och hennes arv som hon inte kan göra något åt. Före detta statsministrar, partiledare, Prins Bertil, Prinsessan Birgitta, vänner till familjen och människor som arbetar eller har arbetat vid Hovet uttalar sig kring diverse frågor, vilket ger dokumentären en tyngd som är svår att slå. Det bör ha varit ett enormt arbete kring all research och att få till alla intervjuer.

Då "Kronprinsessan och Kungariket" är en dokumentär i två delar har man valt att i första delen fokusera på dåtid och fram till att Victoria träffade sin Daniel från Ockelbo. Andra delen blir i stället mer nutid där en nygjord intervju med Prins Daniel varvas med arkivbilder, en inblick i Ockelbo, och samhällets invånare, nära vänner och även en inblick i det arbete som ligger framför paret samt Daniels familj och släkt. Även privata videofilmer från Daniels hockeytid, filmade av Daniels pappa, Olle Westling, bjuds det på och det går inte annat än att skratta åt dessa gamla klipp.

Filmen är gjord av Olle Häger och Kjell Tunegård och snubbarna har gjort ett bra jobb. Många lärdomar blir det och jag upplever att dokumentären känns oerhört matnyttig och lärorik. Ett bra sätt att få koll på vårt lands historia, royalist eller inte. På något vis ligger det en slags mystik över hela Kungafamiljen och människorna i familjen upplevs ofta som mystiska samtidigt som de ses som vilka människor som helst, vilket de också är, fast ändå inte.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är rekommenderad från fem år. Det ser riktigt komiskt ut på omslaget, hur ofta ser man den rekommendationsåldern på en film?

2. En rolig grej är att vi bland annat får ta del av gamla bilder från 1976 när Kungen besökte Nordmaling. En ung tjej intervjuas och dessa arkivbilder varvas med en nygjord intervju med samma tjej som i dag är vuxen. En bra grej och det märks att man lagt ner mycket tid på den här dokumentären. Man har letat på fler människor ur gamla klipp som i nutid får uttala sig om när det begav sig.

3. Det är många klämmiga uttryck i dokumentären gjorda av speakerrösten. Vad sägs om till exempel "På polisongernas tid"?


MARIA EREMO (2010-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (25/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA