Det ultimata sveket

FILMEN

1986 åker den då 19-åriga Lillemor till Frankrike. Där träffar hon den stora kärleken… tror hon. Det visar sig dock att kärleken smittar henne med HIV. Lillemor klarar dock sig bra och efter några år meddelar hennes läkare att smittan inte längre är mätbar. Lillemor väljer att tolka detta som att hon inte smittar längre och när hon träffar en ny man nämner hon inget om sin HIV-smitta. Lillemor gifter sig och får två döttrar men berättar fortfarande inget om sin smitta. Nio år efter att hon gift sig blir Lillemor sjuk (dock inte i HIV) och hennes läkare informerar henne om att hon måste berätta för sin man om sin HIV. Lillemor gör det och till en början är hennes man rätt förstående. Men ju mer han funderar desto mer inser han vilken fara han utsätts för av Lillemor, både han och deras barn. Nu visar det sig dock att ingen av dem har smittats men han anmäler ändå Lillemor och det hela slutar med att hon döms till 2½ års fängelse.

Det är detta vi får berättat för oss i dokumentären "Hur kunde hon leva som om det inte fanns". Vi får dock bara höra Lillemor och hennes mor berätta om det som hänt. Hennes numera ex-man ville inte ställa upp. Hennes far och syskon ville inte ställa upp. Lillemor verkar dock ha en rätt nyanserad bild av det som hände så även om vi bara hör ena sidan får vi ändå vad som ändå känns som en rätt så rättvis bild av vad som hände.

Och det går inte att låta bli att känna med Lillemor. Hon har utsatts för en tragedi utan dess like, men trots det och även om det är så som hon säger, att hon trodde att hon inte var smittsam, kan jag inte låta bli att känna ilska mot henne. Hon utsatte sin man för HIV-smittan. Hon utsatte sina två barn för den. Hon utsatte personalen på BB där hennes döttrar föddes för den eftersom hon inte berättade för dem heller att hon var smittad. Hade allt gått lite annorlunda kunde hon ha väldigt många liv på sitt samvete…

"Hur kunde hon leva som om det inte fanns" är dock helt klart en intressant dokumentär om en enorm tragedi som ändå, med tanke på hur illa det kunde ha gått, visar att man ibland kan ha en otrolig tur, även om det innebär att man får tillbringa 2½ år bakom lås och bom.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Dokumentären heter faktiskt "Hur kunde hon leva som om det inte fanns" utan "?".

2. Jag förstår Lillemors man och att han inte vill ställa upp men det hade ändå varit intressant att höra hans sida.

3. En intressant sak som tas upp är att Lillemor starkt rekommenderas att INTE berätta om sin smitta när hon kliver in i fängelset då det inte är accepterat där och hon kan råka illa ut. Hon ska alltså inte berätta om smittan vilket är just anledningen till att hon ska in i fängelset…


HANS-ÅKE LILJA (2010-08-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Folkets bio
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA