Snobbar som jobbar med och i hus

FILMEN

Den fjärde ihopredigerade "Snobbar som jobbar"-filmen gjord för den amerikanska marknaden har tema hus.

Första halvan ("Greensleeves") börjar med en scen som inte alls känns som den passar in. Här är Lord Brett Sinclair (Roger Moore) och Danny Wilde (Tony Curtis) nästan främlingar för varandra (originalavsnittet var det fjärde i serien vilket förklarar saken) och en före detta domare spelar en stor roll i sammanhanget.

Hur som helst får vi veta att ett av Sinclairs konton övertrasserats och spåret leder till arvgodsherrgården Greensleeves där han inte satt sin fot på sju år. Efter att ha spionerat på sitt eget hus upptäcker snobbarna att huset rustats och några skummisar huserar där. Skummisarna är på jakt efter en dubbelgångare till Sinclair för att genomföra en plan mot en centralafrikansk president, som dessutom råkar vara skolkamrat med Sinclair.

Den fiffige lorden går därefter in i en roll som en skådespelare och får rollen som... sig själv. Dessutom fixar han in Wilde som butler. Tillsammans börjar de röja upp i skummishärvan och det hela ebbar ut i ett matinéfilmsartat slagsmål där Wilde får fäktas med värja, något han är mäkta stolt över.

Även i detta avsnitt får vi en provsmakning av 70-talssexismen när skummisledaren läxar upp sin kvinnliga medarbetare när hon är tveksam till en grymhet i planen: "Don't be such a feminine!" gormar skäggubben. Surt!

I den andra halvan ("A home of one's own") är det Wilde som köpt en stuga på landet. Han har stora visioner för rucklet men Sinclair är tydligt skeptisk och medan Wilde börja jobba med huset där allting ramlar ihop bosätter sig Sinclair på ett hotell i närheten.

Givetvis dröjer det inte lång tid innan skummisarna dyker upp. En ond godsägare är väldigt angelägen om att få köpa huset men när Wilde vägrar sälja tar han till ett tuffare artilleri. Till råga på allt smyger det omkring en mystisk kvinna i trakten och spelar fågelskådare.

Snart uppenbarar det sig att huset är ett tillhåll för en falskmyntarliga och snobbarna får som vanligt rycka in och göra en insats. I och med att falskmyntarliga är med så får jag genast associationer till "Tintin" och det är ju förstås aldrig fel.

Avsnittet är också ett bra exempel på "Snobbar som jobbar":s slapstickhumor där Tony Curtis får glänsa.


EXTRAMATERIALET

Nada.


TRE SAKER

1. Till den här filmen är originalvinjetten tillbaka. Konsekvens saknas i de här filmerna.

2. Jag undrar varför Wilde, och i viss mån Sinclair, alltid går omkring med läderhandskar. Är det något sorts snobbattribut som jag missat?

3. Filmens titel är TOTALT obegriplig. Inte en sekund av de 100 minuterna utspelar sig i London.


ANDERS JAKOBSON (2007-08-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA