Nostalgisk hårdrocksskräckis

FILMEN

"Trick or Treat" är en nyutgivning av en 20 år gammal film. Själv minns jag den när den kom 1986 och då speciellt soundtracket som jag faktiskt tycker håller än idag. Här finns musik från grupper som Whitesnake, Twisted Sisters och W.A.S.P, alla stora på 1980-talet.

Handlingen i filmen är kanske inte den bästa men det får man ta. Den är varken bättre eller sämre än de andra ungdomsfilmerna som gjordes under 80-talet. Här finns dock lite kul saker att notera. I en roll som discjockey ser vi ingen mindre än Gene Simmons från Kiss och i rollen som den moralpredikande och rockfördömande pastorn ser vi rockens fiende #1, Ozzy Osbourne. Dessa herrar var ikoner på 80-talet och det är speciellt kul att se Ozzy driva med sin egen roll i musikhistorien.

Själva handlingen då? Jo, filmen handlar om den utstötte hårdrockare Eddie Weinbauer (kallas för Ragman) vars största idol är Sammi Curr. Efter att Curr dör får Ragman hans senaste outgivna LP av en lokal diskjockey (Simmons) och via den får han senare kontakt med Curr från andra sidan genom att spela skivan baklänges.

Till en början tycker Ragman att detta är hur bra som helst. Han lyckas via råd från Curr sätta skolans tuffingar på plats, en av skolans populära tjejer blir intresserad av honom och livet börjar äntligen se lite rättvist ut. Vad mer kan man önska sig?

Vad som börjar så bra ska dock snart visa sig vara allt utom bra. Det är nämligen så att Currs plan är att hämnas på skolan, han gick där själv som ung, och alla som går där idag. Han var precis som Ragman utsatt för mobbning och förnedring och under en konsert på en Halloweenfest i skolan ser han sin chans att få hämnd. Han dyker upp på scenen och mellan gitarriffen skjuter han eleverna med elektriska skott från sin gitarr.

Här kan man för övrigt konstatera att manusförfattarna blivit lite väl ivriga att få filmen att bli så häftig som möjligt och det känns som om det spårar ur lite väl mycket. Som väntat kommer dock Ragman, som nu insett att hans idol inte är den förebild han tidigare tyckt, och räddar situationen.

Marc Price får godkänt men inte mer som Ragman. Det får även Doug Savant i rollen som skolans tuffing. Savant har vi senare sett i både "Melrose Place" och "Desperate Housewives". Som jag sa tidigare, en kul nostalgitripp för oss som såg den för 20 år sedan men dagens 15-åringar blir nog inte imponerade.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Jag tycker fortfarande att musiken håller. Visst, den låter 80-tals-hårdrock så det skriker med det är ju just det som är så bra.

2. Det har gått rykten om att en nyinspelning som utspelar sig i nutid skulle vara på gång men jag hoppas verkligen att detta är just ett rykte. Det var bara på 80-talet man kom undan med en film som denna.

3. Detta var en av många små inhopp i filmvärlden för KISS basisten Gene Simmons efter att KISS sminkat av sig några år tidigare. Den största rollen hade han i "Runaway" med Tom Selleck


HANS-ÅKE LILJA (2006-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital Stereo
Bild: 4:3 Letterbox Widescreen
Extramaterial:
Inget
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA