Förutsägbar men lite underhållande ändå

FILMEN

Det är rena "Bridesmaids"-återföreningen när Jon Hamm, Kristen Wiig, Maya Rudolph och Chris O'Dowd strålar samman på nytt i "Friends with Kids". Allihop spelar dock andrafiolen i filmen och huvudrollerna görs i stället av de lite mindre kända Adam Scott och Jennifer Westfeldt.

Allihop ingår i samma kompisgäng, där Hamm och Wiig är ett par, Rudolph och O'Dowd ett annat medan Scott och Westfeldt är bästa vänner med en väldigt speciell relation. Det är inte ovanligt att Julie (Westfeldt) ringer till Jason (Scott) när hon ligger med en misslyckad dejt bredvid sig i sängen, samtidigt som han har en egen dejt bredvid sig. Deras jargong är rå men hjärtlig för de känner varandra utan och innan. De har varit bästa vänner sedan urminnes tider men helt utan någon attraktion till varandra.

Men så går några år och deras vänner har börjat få ungar på löpande band och med det har deras liv förändrats, och inte alltid till det bättre. Jason och Julie ser hur deras vänners relationer numera utgår ifrån irritation snarare än passion. Jason menar att det bästa livet måste vara som frånskild med delad vårdnad där man både får kvalitetstid för sig själv och med sitt barn omlott. Men hur kan man uppnå det utan att behöva gifta sig först?

Jo, man skaffar barn med sin bästa vän. De bor ju ändå grannar så rent logistiskt ska det fungera och som bästa vänner slipper man äktenskapets krav och negativa följder. En helt värdelös idé, tycker vännerna bakom deras ryggar, men Jason och Julie visar att det fungerar. Ända tills dagen då konsekvenserna kommer ikapp dem.

Fortsättningen på filmen är rätt så förutsägbar om man har sett några romantiska komedier tidigare, men "Friends with Kids" är ändå underhållande tack vare en rapp dialog som får mig att tänka på både Woody Allen och även Alan Aldas "Fyra årstider". Jag gillar dialogdrivna filmer och det är "Friends with Kids". Dessutom är skådespelet bra där dessa till större delen komiska skådespelare får utrymme för att ta ut svängarna i några scener, inte minst Adam Scott som har en riktigt bra levererad monolog under en middag.

Samtidigt är filmen lite för förutsägbar, egentligen redan från början, så mer än godkänd blir den inte.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jennifer Westfeldt står även för manus och regi. Det är hennes regidebut.

2. Det är inte en enda scen i filmen där man ser karaktärerna arbeta, förutom några gånger när Julie och plippar lite på datorn. Man undrar hur de försörjer sig.

3. Megan Fox gör också en stor biroll i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-21)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA