Större, hårdare, bättre, längre, sämre

FILMEN

När "The Raid: Uppgörelsen" kom för snart två år sen gav jag den betyget "årets bästa actionrulle". Lyckan när regissören Gareth Evans berättade att det skulle kunna två uppföljare var förstås enorm. När filmen sedan visades i Cannes och de femstjärniga recensionerna rullade in, så sköt kanske mina förhoppningar genom taket.

Filmen tar vid minuterna efter ettans slut, och Rama får ett erbjudande han inte kan tacka nej till: Att gå undercover i ett fängelse för att bli vän med maffiasonen Uco, och sedan ta reda på vilka poliser som är på maffians sida. Det där med poliserna är dock inte något som filmen bryr sig så mycket om. I stället handlar det mer om Ucos försök att ta över mot sin fars vilja. Tre olika maffiafamiljer hamnar i konflikt, och Rama gör sitt bästa för att hålla sig levande.

Jag förstår att "vanliga" recensenter gett den här filmen högt betyg. Evans tar sig tid att låta karaktärerna formas, med stundtals vackra kontemplativa scener. Actionscenerna är helt sjukt grymma - snabba, häftiga, genomtänkta och ofta rejält våldsamma. Tyvärr är speltiden på 150 minuter alldeles för lång. Till skillnad från "Uppgörelsen" är det aldrig särskilt spännande, och storyn är inte tillräckligt intressant för att man inte bara ska sitta och vänta på nästa slagsmål.

Jag tror ändå att Evans fortfarande har sitt Magnum Opus framför sig. Han filmar magnifika vyer, han är tekniskt kompetent till perfektion, han kompromissar inte med sin action och vet hur man får fram känslor i såväl lågmälda scener som i kaos. Han behöver bara bättre manus. Det faktum att denna story skrevs före ettan, och sedan skrevs om som en uppföljare, har förmodligen ett finger i spelet. Faktum är att förutom några repliker i filmens början så kan filmen stå helt på egna ben som en separat film.

För att återigen gå tillbaka till den första filmen, så kunde jag rekommendera den urskiljningslöst till alla actionfans. Det är svårare med "Retaliation". Även om actionfansen med jämna mellanrum får sitt lystmäte och lite till i scener som ibland bräcker ettans, så är det inte tillräckligt fängslande för de som väntar sig nåt mer. Förstås värd att se, men snabbspolningsknappen går nog varm i reprisen.


EXTRAMATERIALET

Vi får en sjukt grym, nästan fem minuters actionscen som man valde att plocka ur filmen för att den inte skulle bli för lång. Jag skulle så mycket hellre sett den i filmen i stället för mycket av det man valde att spara på.

Övriga länder får dock även mer än 90 minuter "behind the scenes" och intervjuer om filmens tillkomst och det omfattande stuntarbetet. Det är en sak att skippa extramaterial när det ändå bara är väldigt allmänt och mycket ryggdunkande, men här rör det sig om rejäla grejer.


TRE SAKER

1. Originaltiteln "Berandal" betyder ungefär "gangster" eller "huligan".

2. "The Raid 3" är i utvecklingsstadiet, men först får vi den amerikanska remaken av ettan. Evans själv är bara glad för det, "den har betalat tvåan" säger han.

3. Filmen klipptes i USA, men här bjuds vi - precis som med ettan - på den helt oklippta originalversionen. Skillnaden är dock minimal och klippen är faktiskt nästan irrelevanta.


HENRIK ANDERSSON (2014-09-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Gang War
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA