Allvetaren är tillbaka…

FILMEN

"I’ll Always Know What You Did Last Summer" är den andra uppföljaren till "I Know What You Did Last Summer" men tyvärr känns den mer som en remake än en uppföljare. Visst de bygger hela handlingen på att de nya ungdomarna vet vad som hände i den första filmen och att legenden lever men det känns ändå som det är samma sak i lite annorlunda tappning bara.

Vi möter här fem ungdomar som på den 4 juli-festligheterna bestämmer sig för att spela alla i staden ett spratt. De ska få det att se ut som om legenden om Fiskaren (jag måste erkänna att det känns som ett väldigt konstigt namn på en hemsk mördare) kommer till liv och har ihjäl en av dem. Yttre omständigheter gör dock att han dör på riktigt.

De andra bestämmer sig då för att, precis som de gjorde i första filmen, hålla tyst om det. Alla är överens och man eldar upp bevisen. Några flyttar från staden för att läsa på collage och några blir kvar men alla håller tyst.

Ett år senare är alla tillbaka för att fira 4 juli och det är då det rasar in 50 SMS på en av deras mobiler. I meddelandet står det Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Man har här tyvärr valt att modernisera handlingen och använder sig av SMS istället för läskiga papperslappar.

Resten av filmen blir sen en gissningslek där man ska försöka klura ut vem Fiskaren egentligen är. Allt medan han har ihjäl person efter person. Tyvärr blir slutet lite av ett antiklimax då man omöjligt kan gissa sig till vem mördaren är.

Ett annat misstag man gör är att man inte brytt sig om att få filmen trovärdig. En av huvudpersonerna åker t.ex. till badhuset och börjar simma längder efter att han sett sin kompis fått halsen avskuren. En annan vägrar lämna stan bara för hon har en spelning med sitt band. Visst jag vet att skräckfilmer inte alltid är helt logiska men några gränser måste det finnas och ska man göra något ologiskt ska man åtminstone ha en anledning.

Slutet bäddar naturligtvis för en fjärde film och om det skulle hända vore tyvärr den logiska titeln "I Don’t Care What You Did Last Summer".


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentarspår med regissören Sylvain White samt en "Making of"-dokumentär. Dokumentären är nästan 30 minuter lång och täcker in en hel del. Vi får se allt från skådespelare som skämtar framför kameran till hur man gjorde makeupen. Ingen märkvärdig dokumentär men helt OK.

Ett varningens ord dock. Se inte dokumentären förrän efter filmen. Den avslöjar en hel del om Fiskaren.


TRE SAKER

1. För er som inte sett de tidigare två filmerna finns det en box som innehåller alla tre filmerna.

2. Flera av skådespelarna som var med i den första filmen spelar samma karaktärer i den andra filmen. I den tredje är det dock helt nya, och mindre etablerade skådespelare vi får se.

3. Till film tre har man av någon anledning valt att använda den engelska originaltiteln och inte som med de två första filmerna översatt den. Varför har jag dock ingen aning om men visst känns det lite konstigt?


HANS-ÅKE LILJA (2006-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarer, Making of Minidokumentärer och Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA