Klassikern som startade allt

FILMEN

"The Texas Chain Saw Massacre", denna skräckklassiker som skrämde slag på varenda förälder när den kom, har nu fyllt 40 år och äntligen släppts i en ordentlig utgåva här i Sverige. Utgåvan består av två skivor varav den ena är fylld med extramaterial.

Vad själva filmen handlar om vet säkert de flesta då den som sagt debatterats en del och både remakes och uppföljare till den gjorts men för de som ändå inte är bekanta med filmen handlar den om fem ungdomar som söker upp ett gammalt hus som ägs av Sally och Franks (två av ungdomarna) farfar. När de kommer fram är huset helt förfallet och ligger dessutom granne med ett hus där det bor en familj som är allt annat än friska.

Detta är något ungdomarna får erfara när de av en slump hamnar i grannfamiljens hus och där får stifta bekantskap med Leatherface, mannen med motorsågen. Familjen försöker nu naturligtvis döda ungdomarna och det för att dölja vad de egentligen gjort, nämligen dödat en massa andra ungdomar.

Även om nu "Motorsågsmassakern" som den kom att kallas på svenska är en klassiker är den inte helt felfri. Vi får till exempel ingen som helst förklaring till varför familjen dödar folk som den gör… förutom att familjemedlemmarna är galna då... Vi får heller ingen förklaring till varför Leatherface har en ansiktsmask av hud.

Vissa delar av filmen har även en tendens att bli lite komiska. Som till exempel när pappan springer runt och jagar Leatherface med ett avbrutet kvastskaft. Denna scen påminner lite om de gamla svartvita stumfilmerna där folk jagade varandra.

Dessutom lämnas slutet rätt öppet. Det är inte så svårt att räkna ut vad som händer men vi får inga som helst bekräftelser på att detta faktiskt sker. Just slutet spelar dock inte så stor roll, man kan som sagt rätt enkelt räkna ut vad som händer och det räcker för att göra mig nöjd.

"The Texas Chain Saw Massacre" måste ses som en klassiker bland skräckfilmer och vad man än tycker om den går det inte att bortse från att det var den som 1974 drog igång en enorm proteststorm mot skräckfilmen och på så sätt även såg till att desamma uppmärksammades.


EXTRAMATERIALET

När 70-talets mest hatade film firar 40 år sparar man inte på krutet. På denna tvådiskutgåva får vi runt fyra timmar extramaterial. Vi får kommentarspår från Gunnar "Leatherface" Hansen, Tobe Hooper, skådespelare, fotografen och scenografen. Vi får även en massa dokumentärer. Det handlar mycket om att folk som var med får berätta om hur det var och hur det behandlades efter att filmen släppts. Bland annat får vi höra från "liftaren" som känns som en minst sagt udda figur även privat.

Vi får även bortklippta scener, en guidad tur genom huset som är med i filmen, borttagna tagningar som aldrig visats tidigare, gallerier, trailers, reklamfilmer, radioreklam och en massa annat. Man ger en rätt heltäckande bild av hur filmen spelades in, hur den togs emot och vad som hänt med de inblandade efter filmen.

Vi får även se en paneldebatt med före detta censurchefen Gunnel Arrbäck och Studio S Entertainments Seo Olsson från 40 års-jubileet av "Motorsågsmassakern" i Stockholm. Tyvärr ger det inte så mycket och det hade nog varit roligare att sett själva programmet från 80-talet (som de sett precis innan panelen) där man upprördes över filmen. Dessutom är debatten klippt väldigt underligt… kanske en hyllning till det man pratar om?

Som sagt, det som finns att säga om "Motorsågsmassakern" sägs här och jag kan bara konstatera att detta är en värdig hyllning till en omtalad 40-åring.


TRE SAKER

1. Från början skulle filmen ha hetat "Headchees", sen "Leatherface" och till slut "The Texas Chain Saw Massacre".

2. Leatherface riktiga namn i filmen är Bubba Sawyer.

3. Gunnar Hansen bar samma tröja i alla scener och eftersom den var färgad kunde man inte tvätta den. Gissa om han stank i slutet av inspelningen.


HANS-ÅKE LILJA (2014-12-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
DISC 1:
FYRA OLIKA KOMMENTARSSPÅR - 1: Filmens regissör Tobe Hooper, Gunnar ”Leatherface” Hansen och fotografen Daniel Pearl. 2: Skådespelarna Marilyn Burns, Allen Danziger och Paul A. Partain samt scenografen Robert Burns. 3: Regissören Tobe Hooper i eget majestät. 4: Fotografen Daniel Pearl, ljudmannen Ted Nicolaou och klipparen J. Larry Carroll, FLESH WOUNDS: SEVEN STORIES OF THE SAW - Dokumentär, BORTKLIPPTA SCENER.

DISC 2:
40 ÅRS-JUBILEET AV MOTORSÅGSMASSAKERN I STOCKHOLM - Paneldebatt med fd censurchefen Gunnel Arrbäck och Studio S Entertainments SEO Olsson, THE SHOCKING TRUTH - Dokumentär, BORTKLIPPTA TAGNINGAR ur The Shocking Truth, A TOUR OF THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE HOUSE - Dokumentär med Gunnar Hansen, OFF THE HOOK WITH TERI McMINN - Intervju, THE BUSINESS OF CHAIN SAW - Intervju med produktionsledaren Ron Bozman, CUTTING CHAIN SAW - Intervju med klipparen J. Larry Carroll, BORTKLIPPTA TAGNINGAR, aldrig tidigare visade, GRANDPAW’S TALES - Intervju med John ”Grandfather” Dugan, HORROR’S HALLOWED GROUNDS: TCSM - Dokumentär, GALLERI MED AFFISCHER, LOBBYKORT MED MERA, 3 TRAILERS - Jubileumstrailer plus två äldre, 3 REKLAMINSLAG för TV, 2 REKLAMINSLAG för radio.
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA