Fram med fjärilshåven!

FILMEN

Ta en förgiftad drottning, en lömsk förrädare, ett monster, en hjältinna som från början är lite töntig och en prins och du har en riktig hjältesaga. Sätt sedan vingar på alla och du har "Mariposa och hennes vänner fjärilsälvorna".

Jag får väl börja med att erkänna att jag knappast tillhör den kategori tittare som "Mariposa och hennes vänner fjärilsälvorna" riktar sig till. Jag är nog drygt 30 år för gammal och av fel kön. Med det dock inte sagt att inte killar kan gilla filmen men ni förstår säkert vart jag vill komma.

Hur som helst är Mariposa en av de lite utstötta fjärilsälvorna. Hon tillhör inte de tuffas gäng. Hon blir därför uppriktigt förvånad när prins Carlos ber henne hjälpa honom hämta motgiftet och rädda drottningen som förgiftats av det hemska giftet Ilios.

Sagt och gjort, Mariposa tar med sig två av sina vänner och en flygande kanin och ger sig av. På sin resa råkar hon även ut för hemska monster som lyckligt vis är riktigt korkade och lätta att lura

Föga förvånande lyckas hon få tag på motgiftet och samtidigt avväpna förrädaren som förgiftat drottningen och försökt ta över fjärilsbyn med hjälp av de hemska monstren. Som belöning får sen Mariposa ett par nya finare vingar. Slutet gott allting gott.

Hela historien berättas för ett harliknande djur av en anonym fjärilsälva för att den tidigare ska få upp sitt självförtroende, vilket den naturligtvis får… vem skulle inte det? Tyvärr hör man inte ett ord av vad det lilla gosedjuret säger utan fjärilsälvan får hela tiden översätta. Rätt irriterande.

Tyvärr har jag dessutom lite svårt för den här typen av animeringar. Figurerna känns på tok för stela och trovärdigheten man får av dem är så nära noll man kan komma. Sen är det också rätt trist att alla fjärilsälvorna är otroligt vackra och mest ser ut som fotomodeller. Vad ger det för signaler till de unga tjejer som ser dessa filmer? Dessutom är de flesta riktigt dryga till sättet också.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en funktion där man kan klä upp två olika fjärilsälvor för en bal. Tyvärr är det rätt komplicerat och otroligt mycket prat innan man får börja själva påklädandet. Knappast något de yngre har tålamod till.


TRE SAKER

1. Jag har svårt att förstå varför denna film marknadsförs under namnet Barbie. Barbie har absolut inget med den här filmen att göra.

2. Ett smart drag med filmens fodral är att man gjort den rosa. Kommer säkert att locka många småtjejer att köpa den.

3. Det är lite kul att konstatera att många av karaktärerna bryter på utländska. Det är första gången jag hör det i den här typen av film.


HANS-ÅKE LILJA (2008-03-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Byt utseende på din Flutterpixie
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA