Senaste blogginläggen

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (7)
Postad: 2020-08-02 11:59:36Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 7 av 23...

IRON MAN 3 (2013)
Regi: Shane Black

Kommentar:
Jon Favreau var inte nöjd med hur han tvingades modellera "Iron Man 2" utifrån studions önskemål och fortsatte inte som regissör, men är givetvis kvar som bifiguren Happy, vilket man tackar för. Likt tvåan är detta en film där storyn utgår från misstag från förr. Ett svek drygt tio år tidigare får konsekvenser för Tony Stark som inte mår helt bra i denna film. Fans av serietidningarna kunde gotta sig åt att skurken The Mandarin var med i filmen, men blev de helt nöjda med hur han användes? När "Iron Man 3" kom blev jag lite orolig för vilken riktning den faktiskt pekar mot. Tony Stark verkar vara färdig med sin karaktär, men riktigt så blev det förstås inte.

Kontinuiteten:
Å ena sidan tycker jag att filmen tappar lite av The Avengers-kopplingen, men å andra sidan gör den ju inte alls det eftersom Tony Starks mående är direkt kopplat till vad han var med om i den föregående filmen (och bonusscenen knyter ihop det ytterligare). Att använda PTS som en del av storyn är bra. Sen är det ju kul att se Yinsen (Shaun Toub) i flashbacken till 1999 i och med att Yinsen själv hänvisade till detta möte i "Iron Man".

Daterad eller inte?
Jag vet inte om jag ska se detta som ett bevis på att filmen är daterad, men i en sekvens sitter en teknikosäker Happy och inte vet hur han ska vända på skärmen på sin läsplatta. Det ligger kanske mer i karaktären än i helheten, men det är ändå något som pekar på att användandet av videosamtal och liknande var lite nytt.

Fruns kommentar:
Det var skönt med en vanlig actionfilm efter förra filmen. Jag behövde ett litet break från alla konstigheter och då fungerade en bra underhållande actionfilm.
Pepper Potts tog tillbaka lite av sitt gamla jag här, vilket gör det ännu märkligare hur hon var i förra filmen. Jag gillade även delen där Tony samspelar med den lilla pojken.

Slutknorr:
"Iron Man 3" är ingen favorit i sviten. Den har visserligen vissa bra inslag men i ett större perspektiv känns det mer som ett sätt att komma vidare. Jag gillar biten i filmen där Tony tillverkar engångsvapen av vanliga föremål man kan hitta i en järnhandel. I det stora hela läggs det fokus på hans kreativa ådra - mekanikern. Men filmen är som sagt ingen favorit. Sju sedda, 16 kvar...Läs Anders Jakobsons blogg anders jakobson

vinnare av sonic the hedgehog-prylar
Postad: 2020-04-27 16:03:27Hur gör du för att hålla social distans under just nu? Det var tävlingsfrågan när en hel säck med "Sonic the Hedgehog"-prylar stod på spel. Vinnaren skrev sin motivering på vers. Så här löd den:

Tänk om jag underbara prylar med dig kunde få...
en antropomorfisk igelkott så spännande och blå!
För att hålla social distansering gör jag precis som dig...
jag lägger benen på ryggen och gömmer mig!


Den rimmande vinnaren heter Björn Karlsson i Kalmar, som förtydligar att sonen Marcus är den som faktiskt vinner prylarna. Grattis till er!


Läs DVDKritik.ses blogg dvdkritik.se

Inlägget går inte att kommentera
 
hej då 2019!
Postad: 2019-12-31 10:15:12

Ytterligare ett filmår är till enda och när jag tittar på statistiken som min kollega Anders har satt ihop ser jag att 2019 blev väldigt likt 2018. Vi har sett en handfull fler filmer detta år och jag har sett en handfull färre filer i år jämfört med 2018 men i stort är det ganska likt. Anledningen till att det blivit lite färre titlar i år är att det blivit fler TV serier. Så med andra ord har jag egentligen sett mer trots att det är färre titlar…om man räknar minuterna jag spenderat framför TVn. Hela 50% av de titlar jag sett var TV serier. En ganska intressant svängning från film till TV.

En annan trend är allt mer streamas idag. 2015 var första året vi recenserade streamade filmer (3%). 2016 var det 8%, 2017 12%, 2018 24% och nu 2019 hela 35%. Lite motsvarande har DVD formatet minskat och är nu nere på 13%. Blu-ray är fortfarande det starkaste mediet med lite drygt 50% av de titlar vi recenserar men det finns helt klart trender som tyder på att allt mer blir streamat.

Vad 2020 för med sig får vi vänta och se men jag hoppas det blir många bra filmer och TV serier. Bland annat kommer ”The Outsider” som är baserad på Stephen Kings bok som TV serie på HBO med start i januari. Den ser jag fram emot. Sen hoppas jag på en hel del överraskningar också under året. Filmer som man inte förväntar sig speciellt mycket av men som sen visar sig vara fantastiska.

Just ja, jag höll ju helt på att glömma att man enligt traditionen också ska ju välja årets bästa och sämsta filmer. Här kommer mina val:

Bäst under 2019 var avslutningen på "The Americans" (den serien måste ni se om ni inte redan sett den), "Chernobyl" och "The Spy".

Sämst var "Between Worlds" (jag hävdar fortfarande att Nicolas Cage borde förbjudas att skådespela mer), "The First Purge", "Jurtjyrkogården" och "Us" (mest för att jag förväntade mig så mycket mer av den).

Med det sagt vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!
Lilja


Läs Hans-Åke Liljas blogg hans-Åke lilja

RECENSERAT DENNA DAG (4/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA