Anders Jakobsons blogg

5500/krimsommar mash-up
Postad: 2020-07-14 09:06:57I dag publiceras den 5500:de recensionen på DVDKritik.se och det firas med att släppa lös en text om en två år gammal tv-serie. Så här: I och med att vi i huvudsak recenserar filmer och tv-serier när de finns på ett fysiskt format för hemmamarknaden (vilket var hela poängen med DVDKritik.se när sajten startade 2006) så blir det emellanåt så att vi får vänta förgäves på vissa titlar. Allt släpps inte som DVD eller blu-ray numera [se fotnot].

Till exempel gäller det vissa svenska tv-produktioner. När vi tittar på något som visas på tv kan det vara så att vi är så förutseende att vi skriver en färdig recension "för framtida bruk" (vilket givetvis även sker vid biobesök), men om det inte kommer en möjlighet att ta del av titeln på hemmamarknaden ligger texten mest och tar upp opublicerad databasplats. Det finns några sådana texter liggande.

En har varit på den utmärkta "Det som göms i snö", en Leif GW Persson-relaterad originalserie som visades på Kanal 5 och Viaplay 2018. Länge har jag väntat på ett fysiskt släpp för att kunna publicera texten. Likt många andra svenska krimserier har den släppts i utlandet, men inte här. Nu när serien även lagts till i HBO Nordics utbud kände jag att det ändå var dags att publicera texten.

Det är något med kriminalhistorier och sommaren. Jag tror det är många fler än jag som vanligtvis klämmer ett antal deckare på semestern eller göttar ned sig i soffan framför något kriminalraffel, må det så vara veckans "Morden i Midsomer" eller något lite mer brutalt. Kopplingen finns där i alla fall, vilket kändes som motivation nog att publicera något så gammalt som något nytt.

Har ni missat serien och har tillgång till HBO (eller Viaplay, förstås) får ni inte missa denna pärla. En andra säsong skulle spelas in nu under våren för visning nästa år. Jag hoppas verkligen inte att Coronan satte stopp för det...

Fotnot: Numera recenserar vi även strömmad film/tv där det är originalproduktioner eller distribuering som "alla" lätt kan se. Alltså skulle "Det som göms i snö" publicerats som ett Viaplayoriginal om den hade kommit nu. Så var det inte 2018.


anders jakobson

ballers komplett i arkivet
Postad: 2020-01-06 17:17:09Att boxutgivningen avslutas för vissa tv-serier är oerhört trist för vi som är komplettister. Det är inte lika kul att ha några boxar i hyllan och resten på en streamingtjänst, men så verkar det tyvärr bli med "Ballers". Säsong 1 till 3 kom på DVD och blu-ray i Sverige men för att se de sista två säsongerna får man vända sig till källan, det vill säga HBO. Det har jag gjort och därmed sett klart serien som gick i mål i höstas.

Här är recensionerna:
"Ballers - Säsong 4"
"Ballers - Säsong 5"


anders jakobson

Årssammanfattning av 2019
Postad: 2020-01-01 11:47:24

Det är nytt år och det är bokstavligt talat dags för mig att vända blad, eller åtminstone skapa ett nytt dokument med namnet "Filmlistan 2020" i min anteckningsapp.

De som hänger med här i bloggen vet att jag haft som tradition de senaste ca 15 åren att anteckna allt jag ser - långfilmer, dokumentärer, tv-seriesäsonger etc - i en lista. 2019 blev det 218 titlar på listan, vilket är runt 20 färre än 2018, men några mer än de närmast liggande åren. Av dessa har 155 förevigats i recensioner på DVDKritik.se under det gånga året.

Vanligtvis brukar jag lista de 25 bästa släppen (som jag recenserat under året), men till skillnad från de senaste åren har jag i år valt att krympa listan till 20 titlar för att få till en mer fokuserad och tajt lista.

Innan vi kommer till den ska jag säga att i samband med årssammanfattningen 2018 satte jag en målsättning om att blogga mer. Det gjorde jag - i ett halvår. Det tog stopp halvvägs, vilket kan ha att göra med att det i början av december ploppade ut en ny, kommande recensent vid namn Ralf. Det är väl inte lönt att sätta nya bloggmål för 2020 men jag hoppas att jag kan vara lite mer regelbunden i alla fall.

Med det sagt så har vi här...

...DE 20 BÄSTA RECENSERADE SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2019

After Life - Säsong 1 (Dramakomedi)
Ricky Gervais bästa produktion hittills
- Gapskrattsglädje och gråtframkallande sorg varvades när Ricky Gervais skrev, regisserade och spelade den cyniska mannen som tappat både hopp och hyfs efter att hans fru dött. Gripande och enormt sevärt.

Avengers: Endgame (Action)
Ett fantastiskt avslut men inte slutet
- Det kommer många superhjältefilmer varje år men ingen kan mäta sig med ”Avengers: Endgame”, finalen efter 20 föregående filmer. En enorm film på alla sätt och vis som kommer att skriva in sig i filmhistorien.

Big Little Lies - Säsong 2 (Drama)
Ytterligare en välskriven omgång tv-drama
- Egentligen borde det ha räckt med den första och utmärkta säsongen, men efter den enorma succén fick vi mer. Och fortsättningen levererade, med Meryl Streep som ny och obehaglig ensemblemedlem.

Black Summer - Säsong 1 (Skräck)
The helt-jävla-galna-speed-Walking Dead
- Egentligen borde jag somna direkt vid första scenen i zombieserien ”Black Summer”. Genren är uttjatad och gjord, men den här serien lyckades i åtta febriga avsnitt omvända mig totalt. Får vi mer? Jag hoppas på det.

Bohemian Rhapsody (Drama)
En av de bästa musikfilmerna någonsin
- Som musiker och musikintresserad brukar vanligtvis musikfilmer ha ett visst lager av skarvande i sina gestaltning av spelandet. Den Oscarsvinnande Queen-filmatiseringen var i stället oerhört övertygande på alla vis.

Dark - Säsong 2 (Science fiction)
Hjärngympa och tuggmotstånd omgång två
- Den tyska tidsresethrillern ”Dark” blev ännu mer komplicerad och krånglig i sin andra omgång, men hänger man med i svängarna är det otroligt givande att lägga fokuserad tid på den. Jag längtar efter den avslutande tredje säsongen.

Doom Patrol - Säsong 1 (Dramakomedi)
Knappast de genomsnittliga superhjältarna
- Att säga att det är brist på superhjälteserier nu för tiden är att ljuga, men att säga att denna brokiga skara hjältar utgör en av de mest intressanta och välskrivna bidragen i genren är att tala sanning helt och hållet.

El Camino: A Breaking Bad Movie (Drama)
Tack för filmen som inte behöver finnas
- ”Breaking Bad”-sagan borde vara över, med undantag för de historiska kompletteringar som kommer via ”Better Call Saul”, men denna överraskningsfilm fyllde i luckor som man inte trodde fanns. Suget att se om serien kom på köpet.

Escape at Dannemora (Drama)
Fascinerande på så många vis
- Det var visserligen Patricia Arquettes gestaltning som gick genom rutan, men allt i denna verklighetsbaserade historia om en spektakulär flykt från fängelset Dannemora var minnesvärt och fascinerande. En utmärkt miniserie.

Klaus (Animerad)
Netflix bidrar till julmyset
- Precis som det känns omöjligt att göra nya jullåtar, borde det vara omöjlighet att göra nya julfilmer. Men Netflix lyckades med ”Klaus”. En charmig animerad pärla som har goda möjligheter att bli en riktig julklassiker.

Long Shot (Komedi)
Genuint rolig och politiskt vass
- Komedier som inte är roliga vill man inte lägga tid på. ”Long Shot” är inte ett sådant exempel utan snarare den raka motsatsen. En väldigt lyckad och komedi med Seth Rogen och Charlize Theron som roligt omaka par.

Mindhunter - Säsong 2 (Drama)
Teorin omsätts i praktiken
- Efter alldeles för lång väntan kom det äntligen en andra omgång av ”Mindhunter” och nu längtar man genast efter mer. Ett stort, verklighetsbaserat fall gjorde säsongens centrum fokuserat och spännande.

Rocketman (Drama)
Rå, ärlig och respektfylld musikfantasi
- Att Elton Johns liv skulle bli film kändes självklart och givet, men att det skulle bli en fantasifylld musikal som tänjde på gränser och lekfullt bearbetade hans låtskatt var mer oväntat. Taron Egerton var övertygande i huvudrollen.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Animerad)
En otroligt bra animerad superhjältefilm
- Det kom visserligen en spelfilm med Spider-Man under året, men denna animerade film var bättre. En mycket välgjord, modern och lekfull tolkning som bjöd in hur många Spindelmän som helst på samma gång.

Stranger Things - Säsong 3 (Science fiction)
Kalasbra och spännande tredje runda
- Mytologin i ”Stranger Things” utvecklas och växer sig starkare med varje säsong, precis som skådespelarna växer in i sina roller mer och mer. Tredje säsongen skruvade upp serien avsevärt och vi ser fram emot mer inom kort.

Störst av allt (Kriminaldrama)
En alldeles utmärkt svensk Netflixdebut
- Malin Persson Giolitos hyllade roman adapterades av FLX till Netflix första svenska originalproduktion. Resultatet blev spännande och bra, även för de som läst romanen och därmed redan kunde historien. Välgjort!

Toy Story 4 (Animerad)
Fjärde filmen matchar de tidigare
- Nästan tio år efter det som troddes vara slutet på Pixars stora succéserie återsåg vi leksakerna för ett sista äventyr, kanske. Trots att det handlar om en fjärde film fanns kvaliteten och hjärtat där - precis som vanligt.

Unbelievable (Kriminaldrama)
Bland det bästa på strömmad tv just nu
- Kriminaldramer duggar tätt nu för tiden och bland det bästa som gick att se 2019 var verklighetsbaserade ”Unbelievable” om en serievåldtäktsman och de kvinnor som satte dit honom. Otäckt men väldigt välspelat.

Watchmen - Säsong 1 (Thriller)
Årets bästa tv - för fansen
- 2019:s stora överraskning. Vem hade vågat tro att en modern fortsättning på Alan Moores och Dave Gibbons klassiska grafiska novell skulle hitta så exakt rätt i ton och historia? Helt suveränt i nio utmärkta avsnitt.

Älska mig - Säsong 1 (Dramakomedi)
Kanske årets bästa svenska tv
- 2010:s stora svenska tv-överraskning. Josephine Bornebusch stod för manus, regi och huvudroll i detta underhållande drama om kärlek med en dysfunktionell familj i centrum. Osvenskt, och därför årets bästa svenska tv.

Tidigare år:

Årssammanfattning av 2018
Årssammanfattning av 2017
Årssammanfattning av 2016
Årssammanfattning av 2015
Årssammanfattning av 2014
Årssammanfattning av 2013
Årssammanfattning av 2012
Årssammanfattning av 2011
Årssammanfattning av 2010


anders jakobson

hurra för dvdkritik.se! 13 år!
Postad: 2019-10-16 17:27:17I dag är det exakt 13 år sedan DVDKritik.se slog upp sina digitala dörrar för att pytsa ut recensioner nästan dagligen. Under de senaste åren har vi kört med en ny recension fem dagar i veckan. När det var som värst kunde vi trycka ut två per dag - varje dag.

Dagen till ära har vi 5313 publicerade recensioner. Det är inget speciellt med den siffran. Den känns som en typisk kod till ett betalkort. Det enda speciella med den är att i morgon ökar den ett snäpp och så vidare.

DVDkritik.se må ha blivit en tonåring och än är det långt kvar till pensionen. Tack för att du läser.


anders jakobson

marvel presenterar phase 4
Postad: 2019-07-23 22:16:41

Under helgens Comic-Con utannonserade Marvel Studios hela sin Phase 4 i sitt filmiska universum (MCU). Det var en del väntat och en del oväntat. Totalt tio titlar finns i fasen som sträcker sig över 2020-2021 och därefter kommer Phase 5 som redan är en god väg på planeringsstadiet. Det man kan konstatera är att det är en rejäl omskakning i universumet sedan ”Avengers: Endgame” och att det saknas en ny Avengers-film i slutet av fasen. Sannolikt är Avengers så som vi är vana att se dem ett minne blott.

Viss spoilervarning, då det händer en hel del i ”Avengers: Endgame” som borde göra vissa av de titlar som utannonserats omöjliga.”Black Widow” (1/5 2020) och ”The Eternals” (6/11 2020)

Att Scarlett Johansson skulle få sin egen solofilm har varit känt länge. Nu fick vi reda på att den utspelar sig efter "Captain America: Civil War" och många av de frågetecken som funnits kring Black Widows bakgrund kommer nu förhoppningsvis att rätas ut.

The Eternals är namnet på några uråldriga gudaliknande figurer som funnits på jorden i 35 000 år och alltså funnits med någonstans i bakgrunden i allt de vi sett redan. Här är ett rejält kliv in i den kosmiska aspekten av Marveluniversumet och jag känner mig en smula orolig. Men det gjorde jag när Guardians of the Galaxy kom på tal för några år sedan och det blev ju bra. Skådespelarna i filmen är spännande: Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Brian Tyree Henry och Lauren Ridloff för att nämna några.”The Falcon and the Winter Soldier” (hösten 2020) och ”Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” (12/2 2021)

”The Falcon and the Winter Soldier” är den första originalserien för Disney+ som Marvel pytsar ut - av många! Det känns spontat som det som är mest gamla Avengers av det som bjuds då jag antar att serien tar vid där ”Avengers: Endgame” slutade, det vill säga när Falcon fick en viss present… I dagsläget vet jag inte om eller hur Disney+ kommer att kunna ses i Sverige men jag håller tummarna för att det är på ett enkelt vis.

Shang-Chi är en 70-talsserie som skapades i efterskvalpet av ”Enter the Dragons” framgångar och kommer alltså att vidga MCU österut. Filmen kommer att innehålla den riktiga Mandarin ("Iron Man 3" och titelns ”Ten Rings” är en terroristorganisation som nämndes redan i första "Iron Man".”WandaVision” (våren 2021) och ”Loki” (våren 2021)

Ytterligare två Disney+-original som spinner vidare på ”Avengers: Endgame”. Här är det dock lite knepigt eftersom vissa av karaktärerna inte finns för tillfället. Som Vision, och Loki är ju den onda varianten av karaktären från en annan tidslinje. Spännande. I ”WandaVision” kommer även en karaktär från "Captain Marvel" att medverka och Wanda Maximoff/Scarlet Witchs utveckling i serien kommer att ha en direkt koppling till nästa långfilm…”Doctor Strange and the Multiverse of Madness” (7/5 2021) och ”What if…?” (sommaren 2021)

Den andra Doctor Strange-filmen beskrivs som MCU:s första otäcka film i vilken Scarlet Witch alltså kommer att medverka. Riktigt intressant och lovande, vilket jag inte kan säga om Disney+-serien ”What if…?” som är en animerad serie med ”tänk om”-scenarion med ”roliga alternativa händelser”. Känns måttligt kul. Det som dock är roligt är att 25 Marvelskådisar kommer att vara med med sina röster, vilket kan göra att vi träffar vissa gamla bekanta på nytt.”Hawkeye” (hösten 2021) och ”Thor: Love and Thunder” (5/11 2021)

Ytterligare en post-Avengers-serie för Disney+ med bågskytten Hawkeye. Kan fungera för den karaktären. I den fjärde Thor-filmen kommer dock något intressant att hända - Thor kommer att bli kvinna, och det är Natalie Portmans Jane Foster kommer på något vis att vara värdig att lyfta Mjölner. Denna storyline är plockad från serievärlden och känns som en kul vändning i franchisen. Det spekuleras i att Guardians of the Galaxy kommer att vara med i filmen i och med att senast vi såg Thor så var han tillsammans med dem.

Och där slutar Phase 4 med totalt fem biofilmer och fem streamingserier. Marvel utannonserade fler titlar där en reboot på Blade-franchisen med Oscarsvinnande Mahershala Ali i huvudrollen stack ut lite extra. Annat på gång är ”Black Panther 2”, ”Captain Marvel 2”, ”Guardians of the Galaxy Vol. 3” och ett MCU-omtag på ”Fantastic Four” som ska ”ta upp Marvels första familj till den plattform och den nivå de förtjänar” som Kevin Feige uttryckte det. Även ”X-Men” kan vara på väg in i MCU på något vis i Phase 5.

Mycket kan ju hända. En tredje Spider-Man-film borde vara given och om man tittar tillbaka på utannonseringen av Phase 3 för fem år sedan blev det en del omstuvningar och förändringar. Hur det än blir är det ett stadigt kliv in i framtiden Marvel tar med sitt maffiga Phase 4-program.


anders jakobson

doctor sleep-trailern är mycket lovande
Postad: 2019-06-13 20:37:17

Väntan har varit lång men i dag släpptes äntligen trailern till "Doctor Sleep" och den ser oväntat bra ut. Det är alltså årets tredje Stephen King-filmatisering för biograferna (efter "Jurtjyrkogården" och "Det: Kapitel 2") och romanen med samma namn är hans uppföljare till "The Shining".

De som kan sin Stephen King vet att han inte var speciellt glad i Stanley Kubricks filmatisering som blivit en skräckfilmsklassiker på egna meriter men är en tämligen usel tolkning av romanen. Det är så pass betydande skillnader att Mike Flanagan som står för manus och regi till "Doctor Sleep" fått jobba hårt för att få till en film som är en uppföljare till två olika källor - Kings originalroman och Kubricks film.

Men banne mig om det inte ser ut som om han lyckats! Genom att noggrant återskapa Kubricks miljöer och stil har han gjort egna scener i "The Shining"-världen (blodhissen i trailern är dock från Kubricks original) och sedan gjort finfina passningar i de moderna bilderna för att knyta ihop det ytterligare. För mig känns detta väldigt lovande.

Storyn går i grova drag ut på att Danny Torrence vuxit upp och använder sina krafter för att guida människor på äldreboenden in i livet efter detta. Han får kontakt med en ung flicka med samma typ av kraft men betydligt starkare, vilket gör henne till ett hett villebråd för en samling psykiska vampyrer ledda av Rose the Hat. Hon spelas av svenska Rebecca Ferguson och den vuxna Danny görs av Ewan McGregor. Flanagan stod härom året för den utmärkta Netflix-filmatiseringen av "Geralds lek".

Svensk premiär, sannolikt under bokens svenska titel "Doktor Sömn", blir det 8 november. Här är trailern:anders jakobson

träskmannen-pepp!
Postad: 2019-06-05 11:33:33Sommaren kommer definitivt att gå i tv-seriernas tecken. Det är extremt många serier jag följer som kommer i sina andra eller tredje eller ännu senare omgångar ("Dark", "Stranger Things", "Big Little Lies", "The Handmaid’s Tale" med flera med flera) samtidigt som det kommer nytt.

Jag peppar för "Swamp Thing", DC Universe-filmatiseringen av favoritserien "Träskmannen". Den hade amerikansk premiär härom veckan och hittills vet jag inte om den kommer hit, men i och med att DC Universe-originalen "Titans" kom till Netflix och "Doom Patrol" till HBO ser sannolikheterna för en svensk distribution av "Swamp Thing" goda ut.

Här är trailern:anders jakobson

2500 recensioner
Postad: 2019-05-31 10:46:15I dag publiceras min 2500:e recension på DVDKritik.se, vilket råkade bli "Hans Arnold - Penselns Häxmästare". En snabb titt i bloggarkivet och antalet 2000 nåddes strax innan jul 2015. Alltså har det behövts ungefär 3,5 år att plita ned 500 recensioner.

2500 är ju en riktigt rejäl siffra oavsett vad det gäller, men i och med att vi hållit på och drivit den här sidan i över tio år så är det förstås inte så konstigt. Det totala antalet publicerade recensioner just nu är 5200 jämt. Det är ju lite lustigt att rent siffermässigt liknar antalet varandra. 2500, 5200.

Nåväl, DVDKritik.se kommer att fortsätta tuffa på och antalet recensioner kommer givetvis att öka. Över helgen ska jag i alla fall gotta mig i att jag för tillfället ligger på 2500 jämt. Nästa vecka ändras siffran.


anders jakobson

sonic the hedgehog-gate
Postad: 2019-05-24 17:59:22I mitt gamla yrkesliv jobbade jag emellanåt med redesigner av stora webbsidor. Det var långa projekt som ledde fram till en lanseringsdag samt ljudliga protester. "Gör om! Ta tillbaka det gamla!" och liknande åsikter var vanligt förekommande från de som sett sidan och inte känt igen sig under de första minuterna. Så är det - ibland förändras saker och man behöver tid att vänja sig.

Det är dock sällan som protesterna ger någon omvälvande effekt. Men så har det blivit i fallet med den kommande filmen "Sonic the Hedgehog" baserad på det klassiska SEGA-spelet, här i en kombinerad CGI/liveaction-mix. Trailern ramlade ut för en månad sedan ungefär och har 31 miljoner visningar på YouTube och visar delar av en film som inte kommer att se ut så när den väl kommer på biograferna. Protesterna på designen av huvudkaraktären, den blåa och idiotsnabba igelkotten, var näst intill 100-procentiga och premiären har nu skjutits fram med ungefär tre månader för att allt ska rättas till.

Regissören Jeff Fowler twittrade bara några dagar efter trailerns premiär: "Tack för er support. Och er kritik. Meddelandet är klart och tydligt... Ni är inte nöjda med designen och ni vill ha förändringar. Det kommer att ske. Alla på Paramount och Sega är totalt inställda på att göra karaktären så bra han kan bli..." och i dag la han upp en bild på filmens nya premiärdatum (14/2 2020) och texten "Tar lite mer tid för att göra Sonic helt rätt".

Det här är ju rätt intressant och givetvis fullt görbart eftersom det handlar om en digital karaktär. Det är även en fin gest mot fansen som annars hade hatat filmen. Nu är det förstås spännande att se hur mer lik förlagan karaktären blir.

Jag har spelat spelet några gånger och kan inte påstå att jag blev speciellt förskräckt av att se den animerade karaktären. Det är ju ändå en blå igelkott, men han har kanske lite väl mänskliga drag, i alla fall i kroppen. Titta själva:anders jakobson

spoilerfri kommentar till avengers: endgame
Postad: 2019-04-25 09:31:20I går var det premiär för "Avengers: Endgame" och jag var givetvis på plats i den lokala biosalongen och såg filmen. Eftersom Russo-bröderna varit angelägna om att alla ska ha samma chans till filmupplevelsen har de "lanserat" hashtagen #DontSpoilTheEndgame och det tänker jag förstås inte göra. Bara några få kommentarer:

1. Gör dig beredd på att skratta, gråta och golvas av filmseriens mest episka scener.

2. Filmens trailer och annat förhandsmaterial visar egentligen INGENTING av "Avengers: Endgames" huvudsakliga story.

3. Har man inte sett "Captain Marvel" är det vettigt att leta rätt på dess "post credits scene" på YouTube då den knyter ihop "Avengers: Infinity War" med "Avengers: Endgame".

Så, mer säger jag inte just nu, även om jag skulle vilja diskutera massor kring filmen...


anders jakobson

<< Juli 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (16/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA