Anders Jakobsons blogg

black panther: första oscarsnominerade superhjältefilmen
Postad: 2019-01-22 15:30:24I dag kom Oscarsnomineringarna och för första gången är en superhjältefilm nominerad - i kategorin Bästa film, vill säga. Äran har gått till den extremt populära och hyllade Marvelfilmen "Black Panther", som totalt skrapat hem sju nomineringar totalt. De flesta av dem är i mer tekniska kategorier där man vanligtvis hittar superhjältefilmer, men även för filmens musik som svenska Ludwig Göransson står för. Kul!

Mer svenskt: "Gräns", eller "Border" som den heter internationellt, är nominerad i Make-up-kategorin. Stort!

I övrigt kan man konstatera att det är ganska många nomineringar till samma filmer, så juryn verkar vara ganska enig. "Roma" toppar med elva nomineringar för "The Favourite" med tio. "A Star is Born" och "Vice" fick åtta medan snart DVD/BD-aktuella "Blackkklansman" fick sex, och "Green Book" och "Bohemian Rhapsody" fick nöja sig med fem var.

Jag får återkomma med spekulationen inför galan som äger rum 24 februari. Här är nomineringslistan:

Best Picture
Black Panther
BlackKklansman
Bohemian Rhaposdy
The Favourite
Green Book
Roma
A Star is Born
Vice

Best Actor
Christian Bale, Vice
Bradley Cooper, A Star is Born
Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Viggo Mortensen, Green Book

Best Actress
Glenn Close, The Wife
Yalitza Aparicio, Roma
Olivia Colman, The Favourite
Lady Gaga, A Star Is Born
Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Best Supporting Actor
Mahershala Ali, Green Book
Adam Driver, BlackKklansman
Sam Elliott, A Star Is Born
Richard E. Grant, Can You Ever Forgive Me
Sam Rockwell, Vice

Best Supporting Actress
Amy Adams, Vice
Marina De Tavira, Roma
Regina King, If Beale Street Could Talk
Emma Stone, The Favourite
Rachel Weisz, The Favourite

Best Director
Spike Lee, BlacKkKlansman
Pawel Pawlikowski, Cold War
Yorgos Lanthimos, The Favourite
Alfonso Cuaron, Roma
Adam McKay, Vice

Best Adapted Screenplay
The Ballad of Buster Scruggs
BlackKklansman
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star is Born

Best Original Screenplay
The Favourite
First Reformed
Green Book
Roma
Vice

Best Cinematography
Cold War
The Favourite
Never Look Away
Roma
A Star Is Born

Best Animated Feature
Incredibles 2
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Best Costume Design
The Ballad of Buster Scruggs
Black Panther
The Favourite
Mary Poppins Returns
Mary Queen of Scots

Best Editing
BlackKklansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Vice

Best Production Design
Black Panther
The Favourite
First Man
Mary Poppins Returns
Roma

Best Sound Editing
Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
A Quiet Place
Roma

Best Sound Mixing
Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
Roma
A Star Is Born

Documentary Feature
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

Documentary Short Subject
Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night at the Garden
Period. End of Sentence.

Foreign Language Film
Never Look Away, Germany
Shoplifters, Japan
Capernaum, Lebanon
Roma, Mexico
Cold War, Poland

Makeup and Hairstyling
Border
Mary Queen of Scots
Vice

Music (Original Score)
Black Panther
BlacKkKlansman
If Beale Street Could Talk
Isle of Dogs
Mary Poppins Returns

Music (Original Song)
“When A Cowboy Trades His Spurs For Wings” from The Ballad of Buster Scruggs
“All The Stars” from Black Panther
“The Place Where Lost Things Go” from Mary Poppins Returns
“I’ll Fight” from RBG
“Shallow” from A Star Is Born

Animated Short Film
Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends

Live Action Short Film
Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

Visual Effects
Avengers: Infinity War
Christopher Robin
First Man
Ready Player One
Solo: A Star Wars Story


anders jakobson

retro: ben och gunnar
Postad: 2019-01-21 16:32:38Man gillar ju public service, så är det bara. SVT:s Öppet arkiv är ju en kalasbra tjänst (som gärna får växa och vara ännu öppnare) och nu lättillgänglig i valfri Play-funktion. Jag har tittar runt lite och hittat en och annat godbit ur det förflutna som jag antingen missat tidigare eller vill se om. Till det sistnämnda hör Killinggängets lilla film om manlig vänskap: "Ben och Gunnar".

Jag tycker nog att det är en av gängets bästa produktioner och jag har alltid önskat att den hade varit en riktig långfilm. Då hade den varit en svensk klassiker på allvar.

Det är i april 20 år sedan filmen visades på tv. Har det verkligen gått så lång tid? Det är hur som helst en film som fortfarande håller. Bra romantiska komedier brukar göra det. Och Ben och Gunnar hade hipsterskägg långt innan vi visste vad det var.


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (3)
Postad: 2019-01-21 09:54:05

Efter 13 dagars tittande har 37 procent av "Game of Thrones" avverkats, och det är ju inte illa pinkat, för att vara lite lämpligt grov i munnen. Rent konkret betyder det att vi är halvvägs in i säsong 3 och då har den här klart otrevliga liraren precis gjort entré:Topp-3 bland "Game of Thrones" värsta karaktärer? Jag tror nog det...

Min fru frågade mig hur det är att se om serien, och jag svarade att jag klagar inte, men känner samtidigt hur långt det är kvar till vissa avgörande moment. Redan nu har karaktärsmyllret och alla olika storys gjort att vissa karaktärer/storys enbart är med i vartannat avsnitt, och det får mig att tänka på hur lite man faktiskt får se av respektive karaktär. Det finns säkert någon fansajt som registrerat på bästa idrottsmanér hur många minuter varje karaktär synts i serien. Det vore faktiskt intressant att se.

Men projektet rullar vidare. Om inget oväntat händer, kommer vi att vara i mål i god tid innan finalsäsongspremiären i april.


anders jakobson

trailer: spider-man: far from home
Postad: 2019-01-15 15:25:30För de som hängt med i Marvels filmuniversum och vet vad "nutiden" är just nu efter "Avengers: Infinity War" blir det lite svårt att placera exakt när "Spider-Man: Far From Home" utspelar sig. Är det innan "Avengers: Infinity War" eller efter? Och i så fall - hello, spoilers - eller är det något annat som pågår?

För min del är det solklart - det som skedde i "Avengers: Infinity War" kommer delvis att ordnas till i "Avengers: Endgame" och alltså är "Spider-Man: Far From Home" en film som utspelar sig i framtiden, så att säga. Men det är bara min gissning, förstås.

Hur som helst: Spidey goes to Europe! Och både gamla och nya karaktärer följer med. "Spider-Man: Homecoming" var ju en finfin reboot efter introduktionen i "Captain America: Civil War" så jag ser positivt fram emot filmen som kommer 5 juli, och föregås av både "Captain Marvel" (6 mars) och "Avengers: Endgame" (24 april).


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (2)
Postad: 2019-01-11 15:33:33

Det är med stor glädje jag kan konstatera att min fru beslutat sig för att ge serien mer än de tre avsnitt hon trodde sig behöva för bestämma sig. "Jag bestämde mig redan efter ett", sa hon, och det är ju ett bra betyg.

Status just nu är att vi kommit halvvägs genom säsong 1 och då har Tyrion Lannister hamnat i en otroligt hemsk fängelsehåla utan vägg högt som fan upp i luften. Jisses!Jag gillar att se om serien och notera hur tidigt vissa karaktärer kommer in i handlingen. En liten konsekvens av att se serien tillsammans med en som inte sett den tidigare är ju att det blir svårt att diskutera saker. Jag kan ju inte svara på alla frågor hon ställer utan att avslöja för mycket, men jag kan samtidigt vara behjälplig att fylla i information när det blir lite knepigt.

Nu pratas det om ett "Game of Thrones"-maraton på söndag så vi har kanske kommit avsevärt längre till början av nästa vecka...


anders jakobson

vad var meningen med sopranos-slutet?
Postad: 2019-01-10 12:00:27För tolv år sedan gick "The Sopranos" i mål med ett slut som gav tittaren ett sug i magen. Jag vill förstås inte gå in i detalj på vad som hände - eller inte hände - eftersom det vore att förstöra upplevelsen av en hel serie (som lätt finns tillgänglig för de som prenumererar på HBO), men för de som vill gräva vidare i det beryktade slutet och serien i sin helhet har boken "The Sopranos Sessions" precis släppts. I en intervju med skaparen David Chase pressar författarna Matt Zoller Seitz och Alan Sepinwal honom på information om slutet och får höra planerna på ett helt annat slut.

/Film har publicerat det göttaste ur intervjun och intresserade kan läsa resten där.


anders jakobson

vintervårprojekt: game of thrones 1-7 (1)
Postad: 2019-01-09 10:41:16

I april kommer den åttonde och sista säsongen av "Game of Thrones" på HBO. Den episka tv-serien klampade in 2011 och blev en braksuccé och sågs av "alla". Mja, inte riktigt alla förstås. Min fru var till exempel en av de som inte hängt med från början och vi har länge pratat om att se serien tillsammans. Första gången för henne, andra gången för mig.

I helgen tog vi beslutet om att börja från början och inleda ett projekt som skulle behöva närmare 70 timmar att genomföra, för att landa i lagom tid till avslutningen i april. Min fru har sagt att hon är redo att ge serien tre avsnitt och sedan ta ett beslut. Jag hoppas förstås att det blir mer för jag är redo att ta mig an projektet till fullo och komma med några små funderingar längs tittningen.

Hittills har vi sett de två första avsnitten och utöver den här lättare chocken att alla karaktärer ser så mycket yngre ut än man är van vid så är det intressant att se hur mycket smådetaljer om framtiden som planteras redan i de första scenerna. Bara en sådan sak som att Daenerys tar ett alldeles för varmt bad...

Jag håller tummarna för att min fru säger "vi kör!" efter det tredje avsnittet... Spännande fortsättning inom kort!


anders jakobson

hbo frestar med 2019
Postad: 2019-01-08 09:18:29

HBO har släppt en drygt minutslång teaser med klipp från några av de godsaker vi har att se fram emot under 2019. Här är den:Förutom det allra mest uppenbara, upplösningen på "Game of Thrones", så ser jag fram emot nya omgångar av "True Detective" och "Big Little Lies".

Men det som kittlar mig allra mest är "Watchmen". Serien är en fortsättning på filmens värld 30-40 år senare och det är ju helt rätt sätt att ta sig an grundmaterialet i och med att Zach Snyders filmatisering fortfarande håller. Det ska bli otroligt spännande att se hur serien klarar av att hitta samma känsla och vad den kan förmedla.


anders jakobson

guldbaggenominerade för filmåret 2018
Postad: 2019-01-03 11:30:52Den 29 januari är det dags för Guldbaggegalan med Emma Molin som programledare (ett spännande val, måste jag skjuta in). I dag kom nomineringarna. Alla filmer har inte släppts för hemmamarknaden än, men en del och de som vi recenserat har jag länkat upp.

Bästa film
"Gräns"
"Unga Astrid"
"Goliat"
"The deminer"
"Den blomstertid nu kommer"

Bästa regi
Gabriela Pichler ("Amatörer")
Ali Abbasi ("Gräns")
Carl Javér ("Rekonstruktion Utøya")
Måns Månsson och Axel Petersén ("Toppen av ingenting")

Bästa kvinnliga huvudroll
Alba August ("Unga Astrid")
Léonore Ekstrand ("Toppen av ingenting")
Eva Melander ("Gräns")
Zahraa Aldoujaili ("Amatörer")

Bästa manliga huvudroll
Mikael Persbrandt ("Tårtgeneralen")
Fredrik Dahl ("Amatörer")
Sebastian Ljungblad ("Goliat")
Joakim Sällquist ("Goliat")

Bästa kvinnliga biroll
Sissela Benn ("Sune vs Sune")
Maria Bonnevie ("Unga Astrid")
Trine Dyrholm ("X&Y")
Lena Nilsson ("Videomannen")

Bästa manliga biroll
Jens Albinus ("X&Y")
Fredrik Hallgren ("Sune vs Sune")
Eero Milonof ("Gräns")
Henrik Rafaelsen ("Unga Astrid")

Bästa manus
Jonas Hassen Khemiri och Gabriela Pichler ("Amatörer")
Peter Grönlund ("Goliat")
John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi och Isabella Eklöf ("Gräns")
Gunnar A.K. Järvstad ("Trädgårdsgatan")

Bästa foto
Ellinor Hallin ("In i dimman")
Måns Månsson ("Jimmie")
Kristoffer Jönsson ("Trädgårdsgatan")

Bästa klipp
Alexandra Strauss och Dominika Daubenbüchel ("Flotten")
Dino Jonsäter ("Goliat")
Olivia Neergaard-Holm och Anders Skov ("Gräns")

Bästa kostym
Denise Östholm ("Euphoria")
Ingrid Sjögren ("Tårtgeneralen")
Cilla Rörby ("Unga Astrid")

Bästa ljud/ljuddesign
Crazy Pictures ("Den blomstertid nu kommer")
Christian Holm ("Gräns")
Jonas Jansson ("Jimmie")

Bästa mask/smink
Morna Ferguson och Orla Carroll ("Euphoria")
Göran Lundström och Erica Spetzig ("Gräns")
Eva von Bahr och Love Larson ("Tårtgeneralen")

Bästa originalmusik
Johan Testad ("Goliat")
Gaute Storaas ("Halvdan Viking")
Armand Amar ("Innan vintern kommer")

Bästa scenografi
Emma Sofia Wahlberg ("Balkan Noir")
Ulrika von Vegesack ("Ted - För kärlekens skull")
Linda Janson ("Unga Astrid")

Bästa visuella effekter
Crazy Pictures ("Den blomstertid nu kommer")
Peter Hjorth ("Gräns")
Fredrik Pihl ("Sune vs Sune")

Bästa kortfilm
"The Ambassador’s Wife"
"Martyren"
"Vi bara lyder"

Bästa dokumentärfilm
"The Deminer"
"Flotten"
"Rekonstruktion Utøya"

Bästa utländska film
"BlacKkKlansman"
"Shoplifters"
"Cold War"

Utöver dessa kategorier delas även priserna Guldbaggens publikpris, Hedersguldbagge, Gullspira och Årets nykomling ut.

En liten kommentar: Det är svårt för mig att sia om utfallet då jag ännu inte sett alla filmer i de tyngsta kategorierna, men jag gläds åt att "Videomannen" får lite uppmärksamhet. En av mina svenska favoriter från 2018. Sen tror jag att "Den blomstertid nu kommer" kommer att kamma hem de tekniska kategorier den är nominerad i, åtminstone Bästa visuella effekter - allt annat vore ytterst märkligt.


anders jakobson

passa på att streama svenskt
Postad: 2019-01-02 18:20:20

Så här runt jul och nyår brukar det ramla ut en del intressant på SVT. Många år har vi till exempel blivit förärade nya omgångar av "Fröken Frimans krig" som i alla fall jag njutit av att få grotta ned mig i under tre timmar per omgång. Det här formatet med tre entimmarsavsnitt fungerar fint på SVT, speciellt nu när de tagit för vana att dunka ut alla avsnitt på SVTPlay samtidigt.

Med det sagt vill jag rekommendera några aktuella miniserier på vår egen public service."De dagar som blommorna blommar" är skriven av Jonas Gardell och går i samma anda av då och nu, vardagsrealism, familjehemligheter och tänkvärdheter som man känner igen från hans tidigare böcker och tv-serier. Just denna är medvetet komplicerat upplagd, med tre huvudsakliga tidslinjer - 1978, 1994 och nutid. "Det här är ingen serie där man sitter och uppdaterar Facebook samtidigt som man tittar." säger Gardell i en Aftonbladet-intervju och just det är något vi behöver nu. Mindre dubbelskärmande under 2019? Hoppas det!

Hur som helst är det en väldigt bra serie. Gripande och underhållande på samma gång och många spännande gestaltningar och fina skådespelarinsatser. Mycket sevärd!"Systrar 1968" tar lite rygg på "Fröken Frimans krig" och skildrar några unga kvinnor sommaren 1968. Det är också en serie där mycket tid lagts ned på miljöer, kläder och andra tidsindikatörer, möjligtvis lite på bekostnad av en smidig story. Även om jag gillar den så kan jag inte låta bli att känna att den är skriven efter någon sorts checklista där en rad ämnen ska hinnas med på tre timmar. Bra, men hade kanske behövt en liten runda till på manusstadiet.Som bonus slänger jag med "Dips" som inte alls är ett tretimmarsdrama i tre avsnitt utan en komediserie enligt den brittiska mallen med sex avsnitt som är ungefär 20 minuter långa. Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll har skrivit manus och spelar tillsammans med Moa Lundqvist och Kristian Luuk. Agerhäll har även stått för regin. Hon är ett nytt ansikte för mig, men är något av ett komiskt geni. Serien är genuint rolig där tre unga blivande diplomater gör kaos på Utrikesdepartementet med Luuk som en sorts samlad chef. Väldigt kul och jag hoppas att gänget får göra en fortsättning.


anders jakobson

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA