Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2015
Postad: 2016-01-01 10:21:30

Bladet har vänts. 2015 har blivit 2016 och det är dags att stänga boken för det gångna året. Jag har som alltid hållit koll på vad jag sett i form av långfilmer, tv-serier-säsonger, dokumentärer och musikfilmer. Slutresultatet blev 215 sedda titlar och 149 recensioner på DVDKritik.se. Kan låta som imponerande siffror men det är mina sämsta på sju år skulle jag tro. Nåja.

Av de 149 som jag recenserat, vilka är titlar som släppts för hemmakonsumtion, har jag i vanlig ordning valt ut de 25 som får anses vara bäst. Jag gillar egentligen inte att göra listor men 25 utan inbördes rangordning är inte så svårt. Till skillnad från förra året har jag med några tv-serier i listan och vad som är nytt helt och hållet är att några titlar endast finns streamade.

Ordningen är alfabetisk men jag tror att det framgår vad som jag tyckt allra bäst om. Här är den den då, listan över...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2015

Air (Science fiction)
Enkel och effektiv
- Under 2015 kände jag allt starkare för enkelheten i filmer, och speciellt i science fiction-filmer. "Air" var ett perfekt exempel. Tydlig story, få skådespelare och en engagerande stämning.


Avengers: Age of Ultron (Action)
En stabil del i Marvels filmuniversum
- Den andra ensemblefilmen med The Avengers bjöd på action direkt från första stunden. I sin helhet lite bökig men viktig i deras numera väldigt omfattande filmsaga. Det börjar knaka i gänget!


Better Call Saul - Säsong 1 (Drama)
Innan Jimmy blev Saul
- "Breaking Bad"-spinoffen om den skrupelfria advokaten Saul Goodman blev en tonsäker prequel innan Saul blev Saul. Känslan från sin föregångare var intakt och gjorde serien till en omedelbar hit.


Birdman (Dramakomedi)
Skådisporr i annorlunda magisk realism
- Michael Keaton vann ingen Oscar men borde kanske ha gjort det. Rollen som actionskådespelaren som sätter upp en pjäs på Broadway var något extra och filmens stil och stuk liknande inget annat 2015.


Cold in July (Thriller)
En modern videobutiksthriller
- 80-talsandan är nästan övertydlig i denna fokusförflyttande thriller som ändrar karaktär utan att spreta. Det händer något hela tiden och Michael C. Hall har hockeyfrissa. Bara en sådan sak.


Daredevil - Säsong 1 (Action)
Marvel tar ett lysande steg in i mörkret
- Marvel i kombination med Netflix blev alldeles lysande. "Daredevil" var först ut och satte en fin standard att bygga vidare på. Mörkt, välskrivet och i det här fallet en utmärkt tolkning av originalkällan.


Ex Machina (Science fiction)
Smart kammarspel i science fiction-skrud
- Även detta en enkel sci-fi-film, fast samtidigt en komplicerad och snygg sådan. Svenska Alicia Vikander tar gigantiska kliv in i den internationella filmvärlden och huvudrollen här är minnesvärd.


The Flash - Säsong 1 (Action)
En blixtrande fullträff redan i säsong 1
- DC Comics dominerar superhjälte-tv:n och med "Arrow"-spinoffen "The Flash" fick de till en riktigt bra adaption som vidgade tv-universumet och dessutom rusade förbi sin "förälder" omedelbart.


Gone Girl (Thriller)
Klurig thriller man inte bör läsa först
- Vissa filmupplevelser önskar man att man har kvar. "Gone Girl" är ett perfekt exempel: Ju mindre man vet om filmen desto bättre. Tänk att få se om den utan att veta alla vändningar och utvecklingar...


Interstellar (Science fiction)
I rymden kan ingen höra mig jubla - tyvärr
- Christopher Nolan var klar med Batman-världen och lämnade den. På alla sätt och vis - "Interstellar" tog oss långt ut i rymden och bjöd på en resa som var tänkvärd och enastående. En av årets bästa.


It Follows (Skräck)
Förföljelsemani och panik
- Skräck behöver inte vara blod och slafs och variationer på gamla myter. En stämning och känsla kan vara bra mycket otäckare än en våldssekvens, och det visade denna indiefilm. Kalla kårar via sex.


Jurassic World 3D (Action)
Dinosaurierna springer från park till värld
- En gammal franchise väcktes till liv och slog biorekord. Ja, jag talar om "Star Wars", men ett halvår tidigare var det dinosaurier som dominerade totalt. Actionäventyret var ett faktum.


Min så kallade pappa (Drama)
En så kallad comeback som heter duga
- En av årets svenska godbitar var ett välskrivet drama om frånvarande föräldrar och möjligheten att forma sin far till den man önskar att han varit. Ulf Malmros fick till det ordentligt.


Nightcrawler (Thriller)
Kuslig thriller med minnesvärd Gyllenhaal
- Med lite god vilja kan man se filmen som en modern "Taxi Driver". Det är något med känslan när Jake Gyllenhaal letar blod och död med sin videokamera. Ju värre desto bättre. En obehaglig film och roll.


Northern Soul (Drama)
Svettigt, svängigt, speedat och struligt
- Ett snärtigt vänskapsdrama satt i det sena 60-talets "northern soul"-scen i England. Uppkäftig och medryckande med årets bästa - och mest obskyra - soundtrack. En film att se men även lyssna på.


Pride (Dramakomedi)
Stolthet vinner över fördom
- 2015 var ett år som påverkades av hat och rädsla för olikheter. Det är tyvärr inget nytt och "Pride" tittade bakåt och bröt sönder fördomar när en grupp homosexuella stödde strejkande gruvarbetare.


The Skeleton Twins (Dramakomedi)
Mörkt och bra när komiker spelar i drama
- Två tydliga komiska skådespelare spelar här ett tvillingpar med rejäla personliga bagage som återförenas efter många år i från varandra. Charmig feel good men med ett bitande mörker.


St. Vincent (Dramakomedi)
Utsökt av Murray i en riktigt bra film
- Man älskar Bill Murray när han får vara en riktig slashas och man älskar även Melissa McCarthy när hon inte gapar för full hals. Den här filmen bjuder på både värme och en djup som hänger kvar länge.


Star Wars Rebels - Säsong 1 (Animerad)
Rätt känsla, snärtiga avsnitt och bra skurk
- 2015 handlar om "Star Wars" trots att "The Force Awakens" bara fanns de sista veckorna. Den animerade tv-serien "Star Wars Rebels" bidrog till mitt pepp då den hittade rätt känsla på en gång.


Svenskjävel (Drama)
Nästan egendomligt realistisk
- Den nya arbetarklassen är svenskar i Norge. I denna trovärdiga regidebut av Ronnie Sandahl träffar vi en av de svenskar som hankar sig fram och märker hur hon påverkar en norsk familj till det bättre.


Trevligt folk (Dokumentär)
En viktig del i integrationspolitiken
- Årets viktigaste svenska film. Filip och Fredrik har i alla sina kanaler tagit ställning emot främlingsfientlighet och i dokumentären om det somaliska bandylandslaget hittade de feel good i eländet.


Turist (Drama)
De hade i alla fall nästan tur med vädret
- Med sex Guldbaggar och som utsedd till Sveriges Oscarsbidrag var Ruben Östlunds "Turist" en av årets stora svenska filmer. Här skakas en familj om i efterskalvet av en kontrollerad lavin. Omvälvande och nära.


Tusk (Skräck)
Bisarrt knäppt från start till mål
- Är man ett Kevin Smith-fan var det svårt att missa hur "Tusk" kom till. Från en galen idé i en podcast till en skruvad film som balanserar mellan genialiskt vansinne och kalkonstinkande flopp.


Whiplash (Drama)
Årets match: konduktör vs trumslagare
- Årets mest rafflande final utspelar sig de sista 15 minuterna i "Whiplash", men upptakten är ett maktspel mellan en stenhård lärare och en målmedveten elev på en jazzskola. En slagkraftig film.


Wild (Drama)
En inre resa under 94 dagar
- Reese Witherspoon tar oss i "Wild" med på en terapeutisk vandring med de egna tankarna som följeslagare. Det verklighetsbaserade dramat skapade eftertanke och bjöd på vykortssnygga bilder av USA.


anders jakobson

<< Januari 2016 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA