Originalet är fortfarande bäst

FILMEN

"Night of the living dead" är förutom en klassisk zombiefilm även en av de zombiefilmer som givits ut i flest versioner. Dels har vi naturligtvis originalet, dels finns originalet i en färglagd version och dels finns det en nyinspelning.

Nu finns det också en version i 3D. Tyvärr är detta inte en remake rakt av utan man har här tagit sig en hel del friheter med manuset. Man har dock behållit de flesta av karaktärerna och grundhandlingen. Barb och hennes bror är också här ute för att besöka en kyrkogård. De stöter där på de första zombiesarna, kommer ifrån varandra och Barb hamnar till slut i huset där hon och de andra senare blir omringade av zombies.

Där slutar dock likheterna. I 3D-versionen är det nämligen en brandrädd begravningsentreprenör spelad av Sid Haig (från "House of 1000 corpses" och "Devil’s Rejects") som ligger bakom zombiesarnas uppkomst. I och med att han har en rädsla för eld vågar han nämligen inte kremera de döda utan har istället lagt dem på hög. Han har försök balsamera dem så gott det går men istället lyckats väcka dem till liv igen.

I två veckor har han lyckats hålla dem i schakt men då de i sin iver efter människokött (framför allt hjärna) lyckats bita andra som i sin tur blivit snabbare och smartare har de till slut lyckats smita från begravningsbyrån och ta sig ut bland inte ont anande medborgare.

Ja, ni hör själva. Man har här lyckats förvandla en klassiker till en B-film utan större problem. Det man lever på är dels filmens titel och dels att man lockar med att filmen är i 3D. Tyvärr blir dock inte själva 3D-effekten någon positiv upplevelse. Förutom att man känner sig rätt löjlig när man sitter där hemma i soffan med dessa grön-röda glasögon på blir bilden avsevärt mörkare vilket inte är så bra då filmen utspelar sig till stora delar under natten.

Vid flera tillfällen tog jag faktiskt av mig glasögonen och såg filmen lite suddig istället för i sanningens namn är det inte så häftigt att se en scen med två människor som står och pratar med varandra i 3D. Visst, filmen har några sekvenser där man spelar på just 3D-effekterna och låter skådespelarna sticka ut en hand eller liknande mot tittaren men jag hade hoppats att man låtit någon dreglande zombie kasta sig mot publiken men det händer alltså inte.

Med andra ord bekräftar endast 3D-versionen av "Night of the living dead" att originalet oftast är bäst… och så även i det här fallet.


EXTRAMATERIALET

En ynka trailer.

EXTRAMATERIALET - AMERIKANSKA UTGÅVAN

Extramaterialet består av kommentarspår, trailers, 3D-bildgalleri, tabbar och en frågestund med bland annat Sid Haig. Dessutom får vi, och detta är det som är mest intressant av extramaterialet, två dokumentärer. En om själva filmen och en om hur det var att filma i 3D.

Med andra ord innehåller DVD:n ordentligt med extramaterial om filmen och det är alltid kul!


TRE SAKER

1. Det finns en 2D-version av filmen också och på den svenska utgåvan finns den faktiskt inkluderad så se till att även se den.

2. Det är intressant att se hur snabbt det blir mörkt i början av filmen. När Barb och hennes bror anländer till kyrkogården är det ljust och efter att hon bara sprungit runt en kort stund är det becksvart ute…

3. Håll ögonen på de TV-apparater som finns med i filmen. På de flesta visas originalversionen av "Night of the living dead".


HANS-ÅKE LILJA (2012-03-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Innehåller 3D och 2D versioner, Original biotrailer
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Lion's Gate
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Commentary, The making of NIGHT OF THE LIVING DEAD 3D, Q&A with Filmmakers, Filming in 3-D - Behind the Scenes och Theatrical trailer and TV spot, 3D still gallery and Blooper Reel.
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA