Zombies dygnet runt

FILMEN

"Night of the Living Dead" var så vitt jag vet den första zombiefilmen som fick någon större uppmärksamhet, och det med all rätt. Filmen är från 1968, det vill säga 39 år och den håller fortfarande. Kan det finnas något bättre bevis på att det är en klassiker? Jag tror inte det.

Innan jag såg den var jag lite skeptisk, det ska jag villigt erkänna. En nästan 40 år gammal svartvit film. Kunde det vara något? Jo, det var det faktiskt. Att den är svartvit tror jag faktiskt är till dess fördel.

Gissningsvis är specialeffekterna inte så avancerade men det märker man inte så mycket av just för att den är svartvit. Det spelar inte så stor roll om blodet egentligen var svart, blått eller rött när man spelade in filmen. När man ser den ser det mörkt ut, som det ska, i alla fall.

Handlingen kretsar kring en grupp människor som tagit sin tillflykt till ett övergivet hus när de döda börjar återuppstå. Till en början ser det faktiskt ut som om de har en chans att klara sig men ju längre tiden går och zombiesarna bara blir fler och fler ser det mer och mer hopplöst ut.

Filmen har bra handling, hyfsade skådisar och som sagt riktigt bra effekter för en nästan 40 år gammal film.

"Dawn of the Dead" är uppföljaren till "Night of the Living Dead" och kom tio år efter originalet. Även här kretsar handlingen om en grupp människor som förskansat sig, denna gång i ett övergivet varuhus. Även här samlas det zombies runt omkring dem och situationen ser mer och mer hopplös ut för även om man har allt man kan behöva i ett varuhus så kan inte tre människor leva så hur länge som helst.

Droppen kommer när ett banditgäng kommer och försöker ta över varuhuset…med förödande konsekvenser.

Personligen gillar jag att man i "Dawn of the Dead" låter handlingen följa rätt direkt där "Night of the Living Dead" slutar. Personerna är nya men världen är övertagen av zombies och människorna måste fly.

Problemet med "Dawn of the Dead" är att den är i färg. Ett konstigt påstående jag vet men kom ihåg vad jag sa om att "Night of the Living Dead" var i svartvit och att det jobbade till dess fördel när det gällde specialeffekterna. Här är det tvärtom. Blodet ser alldeles för rött ut, kroppsdelarna ser för plastiga ut, zombiesarna är alldeles för gråa i ansiktet…

För övrigt är handlingen bättre än i den första filmen även om skådespelarinsatserna är lite svaga. Dock en helt klart godkänd uppföljare.

Film tre i serien - "Day of the Dead" - kom 1985 och håller tyvärr inte samma kvalite som de första. Visserligen ser effekterna mycket bättre ut än de gjorde i "Dawn of the Dead" men handlingen håller inte. Den glider lite för långt ifrån själva zombietråden.

Här handlar det mer om de personer som, instängda i en militärbunker, försöker tämja zombiesarna. Det är dels forskare som försöker läsa gåtan varför människorna förvandlas till zombies och dels hur man ska få dem att låta bli att vilja äta upp de få människor som finns kvar.

Dels finns det några militärer kvar som satts att vakta forskarna. De börjar dock tröttna på att fånga in zombies som de sen kan göra tester på. Konflikterna blir fler och värre för att tillslut leda till grupperingar mot varandra istället för det hos som finns utanför.

Skådisarna är sådär, effekterna godkända och manus lite för långt ifrån vad jag förväntade mig. Jag vill ha mer av den här påtagliga känslan av att mänskligheten håller på att gå under och att de ständigt är hotade av zombiesarna. Visserligen är de så här men inte tillräckligt påtagligt och det överskuggas för mycket av intrigerna mellan människorna själva.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det ordentligt av i denna box. Framför allt på skiva fyra. Värt att nämnas också är att det även finns en europeisk version av "Dawn of the Dead". Skillnaden mellan de och den vanliga är att den europeiska är oklippt av Dario Argento.

Dokumentären "Document of the dead" spelades in under inspelningen av "Dawn of the Dead" och handlar framför allt om den men även lite om första filmen, "Night of the Living Dead". Och även om det är en intressant dokumentär så är den tyvärr rätt dåligt gjord. Ljudet är stundtals bedrövligt och textning finns inte. Det är dock kul att se. Framför att vilken lätthet man verkade ta allt med. När Sam Raimi ska kasta sig ut från övervåningen och falla till marken har man till exempel endast byggt upp ett skydd av kartonger men ett par madrasser (som ser ut att vara tagna från vanliga sängar) som han landar i.

Förutom detta, trailers, fotogallerier och biografier finns det även med en bakom kulisserna-film till "Dawn of the Dead".

Det är svårt att säga annat än att detta är en fullmatad box. Extramaterial finns det som sagt gott om och då filmerna är lite till åren finns det imponerande mycket material. Lite synd är det att allt extramaterial inte är textat…


TRE SAKER

1. Det är rätt kul att filmerna är gjorda med nästan 10 års mellanrum och på 60-, 70- och 80-talet. När man ser på filmerna syns det ganska så tydligt vilket årtionde de är från.

2. Det finns en uppsjö av uppföljare och remakes till dessa filmer. Bland annat finns en remake av "Night of the Living Dead" från 1990 och en i 3D från 2006. Det finne en remake av "Dawn of the Dead" från 2004 och uppföljaren "Day of the Dead 2".

3. Det ska även vara en remake av "Day of the Dead" på gång med bland annat Ving Rhames som Captain Rhodes. Den ser jag fram emot!


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Surround 5.1
Bild: Anmorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Disk 1: Night Of The Living Dead:
Liner notes, Original trailer och Photo gallery

Disk 2: Dawn Of The Dead:
Original trailer, Original TV spots, Originalradio spots, Photo gallery och Poster and stills gallery

Disk 3: Day Of The Dead:
Behind the scenes, Original trailer, Photo gallery, Official stills och Biographies

Disk 4: Bonus Disc:
Trilogy trailers, Talent files, Documentary: Document of the dead (63 min), Biographies och en europeisk version av "Dawn of the Dead".
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA