Fel, fel och ännu mera fel

FILMEN

En uppföljare till klassikern "Day of the Dead", det måste väl vara en succé? Knappast! I filmen "Day of the Dead – The Beginning" gör man i stort sätt allt fel som går att göra fel när det gäller zombies.

Historien tar sin början i slutet av 60-talet med att en rysk officer tillfångatas av amerikansk militär. Man får även tag på några kapslar som ingen har någon aning om vad de innehåller. Den klåfingriga ryssen kan dock inte hålla fingrarna i styr och någon sorts gas slipper ut ur kapslarna, infekterar honom och gör honom till en superzombie som inte går att döda (fel 1) och dessutom är han fortfarande lika smart som innan han infekterades (fel 2).

Alla på anläggningen där han förvaras blir naturligtvis smittade och militären kommer in och skjuter ihjäl alla… utom en. Han hinner få med sig en av kapslarna och fly. Han hinns dock upp och skjuts men kapseln blir liggande ute i skogen.

Vi hoppar nu fram till nutid och alla zombisar är sedan länge bortglömda. Tills en grupp mentalpatienter hittar den försvunna kapseln när de är ute och plockar skräp. De släpper naturligtvis ut viruset igen och allt börjar om.

Till en början blir de dock bara sjuka. Ungefär som om de fått influensan men straxt därefter börjar de ömsa skinn (fel 3). Alla de drabbade är dessutom sammanlänkade via sitt DNA så att alla upplever och hör det en av dem hör (fel 4). Allt eftersom att tiden går smittas fler och fler på sjukhuset men till en början blir de inte zombies. De dör visserligen men är fortfarande som vanligt (fel 5). Det är först när de väl smakat på människokött som de förvandlas till zombies (fel 6).

Våra huvudpersoner klarar sig att avhålla sig från människokött och förvandlas alltså inte till zombies. Istället flyr de från de andra zombiesarna allt medan kvinnan i gruppen blir gravid av viruset (fel 7), tjock och ska till att föda, allt detta inom loppet av några dagar och ingen vet alltså hur hon blev gravid bara att det på något sätt beror på viruset (fel 8).

Som ni ser har "Day of the Dead – The Beginning" massor av fel när det gäller vad som är sant och inte sant i zombiesammanhang. Och som grädden på moset finns det här även ett botemedel för zombiesarna (fel 9) som om det injicerats i hjärnbalken inom en timme efter personen smittats botar honom eller henne.

Skådespelarna är inte speciellt övertygande, manus är helt upp åt väggarna och Romero själv (som inte har något med den här filmen att göra) borde stämma dem på höga belopp eftersom de använder hans film för att locka folk att se detta skräp. Filmen har inget med originalet att göra och faktum är att den knappt borde få kallas zombiefilm över huvud taget.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film där alla berättar hur nöjda de är med denna smörja. Manusförfattarna och regissörerna Ana Clavell och James Glenn Dudelson berättar att de jobbat i år med att få filmen gjord och jag kan bara önska att de ägnat dessa år med att göra något bättre.

Vi får även skrivna listor över vad några av de inblandade gjort tidigare.


TRE SAKER

1. Här är ytterligare ett exempel på en av de filmer som fast den fått en ny titel fortfarande har en titel som är på engelska. "Day of the dead - The Beginning" har nämligen "Day of the dead 2: Contagium" som originaltitel.

2. Ett stort fel man gjort i filmen är att man gjort zombiesarna smarta (fel 10), något som aldrig händer i en "äkta" zombiefilm.

3. Som tur är verkar det inte som om det blir en del tre. Romeros original förtjänar ett bättre öde.


HANS-ÅKE LILJA (2007-06-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Tema: Zombies
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna film och bibliografier
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA