Film om filmen som aldrig borde ha gjorts

FILMEN

De allra flesta känner till "Night of the Living Dead". Filmen som skapade zombien, filmen som vände upp och ner på hela skräckfilmsgenren i slutet av 60-talet, filmen som startade George A. Romeros karriär. Året var 1968. USA förde krig i Vietnam och synen på svarta var allt annan än bra. Då kommer "Night of the Living Dead". En film som kritiserade myndigheterna, som hade en svart man som hjälte och dessutom levande döda som åt upp människor. Inte undra på att filmen fick kritik…

"Night of the Living Dead" borde egentligen aldrig blivit av. Allt talade emot Romero och hans grupp av vänner, bekanta och partners. De hade inga pengar, de hade ingen utrustning, de hade knappt ett manus. De gjorde en film i en genre som vid den tidpunkten hade samma status som porrfilmer. Men de gjorde filmen. Tekniken för att få till ljudet fick man efter att en i teamet vunnit det i en schackmatch. Och det var lite så hela inspelningen. Man gjorde vad man kunde och vad som behövdes för att få allt gjort.

I dokumentären "Birth of the Living Dead" får vi höra från Romero själv, filmkritiker och filmkännare, andra filmskapare och fans. Vi får höra hur filmen skapades och vad den betydde. En del var känt sedan tidigare men mycket var nytt och väldigt intressant att höra. Vi får höra hur de spelade in filmen och hur de slet för att få den visad någonstans vilket inte var så lätt. Recensionerna var allt utom goda men ju fler som såg filmen desto bättre gick den och i dag är den en klassiker som ses som fadern till allt som har med zombies att göra.

Gillar man zombies och "Night of the Living Dead" är "Birth of the Living Dead" ett måste. Gillar man inte zombies och "Night of the Living Dead" är den ändå värd att se i syftet att se hur man med väldigt små medel kan skapa en film. Kort sagt, se den!


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns faktiskt hela filmen som dokumentären handlar om och det är väldigt bra för efter att man sett dokumentären blir man rätt sugen på att se filmen igen.


TRE SAKER

1. Det hade varit kul att höra mer från de som var med i filmen.

2. Även om specialeffekterna är rätt dåliga med dagens mått mätt fungerar de ändå rätt bra. Mycket för att filmen är i svartvitt.

3. Det är lite synd att uppföljarna till "Night of the Living Dead" inte riktigt håller samma mått som originalet.


HANS-ÅKE LILJA (2014-11-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Njutafilms
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 16:9
Extramaterial:
Filmen Night of the Living Dead
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA