Den allsmäktige serieskaparen - eller?

FILMEN

Det går inte att bortse från Stan Lees betydelse för serietidningsvärlden, framför allt för superhjältarna och i synnerhet Marvel Comics. Han är upphovsman till många av förlagets största namn - Fantastic Four, Hulk, Spider-Man, Iron Man, Thor med flera - och ansvarig för ett samlat Marveluniversum. Allt detta är känt sedan länge men är det verkligen hela sanningen? Den här färska dokumentären, släppt ett halvår efter vad som skulle varit Stan Lees 100-årsdag, innehåller inga direkt kritiska röster vilket gör att bilden av Stan Lee som den allsmäktige serieskaparen är aningens ensidig. Vid ett tillfälle i dokumentären spelas det upp utdrag ur ett radioprogram där Stan Lee ringer in som hemlig gäst när tecknaren Jack Kirby gästar programmet och under samtalet hettar det till lite när frågan om vem som egentligen gjort vad kommer upp.

På annan plats i dokumentären berättar Stan Lee om tillfällen när han inte hann skriva manus till serierna och i stället gav stolpar till sina tecknare som fick hitta på historierna själva. Vem var skaparen då? Och "Fantastic Four", svaret på DC Comics framgångar med "Justice League", var egentligen en idé från Marvelförläggaren Martin Goodman. Detta är visserligen också med i dokumentären, men den överhängande bilden av Stan Lees betydelse är sannolikt inte helt överensstämmande med verkligheten. Stan Lee älskade berätta om sitt liv och sina framgångar och successivt blev anekdoterna mer och mer vässade för att passa bilden bättre. Men igen: Hans betydelse går inte att bortse från.

Stan Lee föddes i december 1922 i New York och lärde sig tidigt att det var viktigt i livet att ha ett bra och fast jobb. Som tonåring började han jobba på ett förlag som bland annat hade Timely Comics med den redan etablerade superhjälten Captain America. Stan Lee jobbade som kontorspojke och vid 18 års ålder (i Stan Lees egen berättelse är han bara 16...) blev han erbjuden att skriva några äventyr för Captain America och så var bollen i rullning. Ganska kort därefter blev han redaktör trots att han fortfarande var tonåring. Det var dock 20 år senare som det stora genombrottet kom med "Fantastic Four" och ytterligare stora, lyckade hjältar under 60-talet.

Det är lite svårt att komma ihåg att Stan Lee var med så otroligt länge i branschen. Framme i 70-talet blev han förläggare och mer av en marknadsföringsperson och seriepersonlighet, vilket lade grunden för de senare åren. Det vill säga de senaste 50 åren! Ett bredare publikt genombrott kom i samband med att Marvels filmuniversum drog igång 2008 då den 86-årige mannen dök upp i sina cameos. Just det var i och för sig något han hade gjort många gånger tidigare i Marvelfilmatiseringar sedan tv-filmen "The Trial of the Incredible Hulk" (1989).

Dokumentären bygger helt och hållet på inspelade citat av Stan Lee. När och var dessa är gjorda är oklart. Ibland har de rörliga bilder, men oftast - i synnerhet under de tidigaste berättelserna - har de bildsatts med väldigt fina modeller av New York. Man kan se lite av dem längst ned affischen. Ett väldigt ambitiöst men snyggt sätt att illustrera historien.

Den 90 minuter långa dokumentären är helt okej, men kanske lite ensidig. Jag känner inte att jag lärt mig speciellt mycket då berättelserna i grova drag redan berättats som extramaterial på Marvel-filmerna, men det är klart att det är smidigt att ta del av dem på det här viset. Sevärd, men passa på att läsa på lite från andra källor också.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Stanley Martin Lieber var Stan Lees riktiga namn. Han hade författardrömmar och ville bevara sitt namn för "den stora amerikanska romanen" och skapade därför pseudonymen Stan Lee till sina seriemanus. Så småningom tog han Stan Lee till sitt riktiga namn.

2. En av de bättre anekdoterna i dokumentären är om hur Stan Lee träffade kvinnan som blev hans fru: Joan. Stan Lee skulle träffa en hattmodell som hette Betty som någon trodde att han skulle gilla. Men när dörren öppnades stod Joan där och Stan Lee sa "Jag tror att jag kommer att bli förälskad i dig", och så blev det.

3. Stan Lee hade lite svårt att minnas saker så därför gav han många av sina hjältar allittererande namn som Peter Parker, Bruce Banner, Matt Murdock, Reed Richards, Susan Storm.


ANDERS JAKOBSON (2023-06-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA