Anti-hjälten leder oss framåt

FILMEN

När Marvel för några år sedan lade fram sina framtidsplaner för sitt filmiska universum och då presenterade tre originalserier för Disney+ kände jag en viss tveksamhet. Det blir nästan alltid så när det enda man har att förhålla sig till är karaktärsnamn och inget presenterat innehåll. Jag vet inte riktigt vad jag var så tveksam till, för så här med facit i handen, när den tredje av dessa serier gått i mål, beundras jag av den masterplan som finns någonstans som gjort dessa tre serier oumbärliga för detta filmuniversum. Alla tre har haft både karaktärsutveckling och karaktärsintroduktioner och tryckt in väsentliga pusselbitar som man bör ha med sig i bagaget när man tar sig an kommande filmer. Det är ganska uppenbart att åtminstone tre av de kommande Marvelfilmerna - "Spider-Man: No Way Home" (2021), "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (2022) och "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" (2023) - kommer att påverkas av det som kommit fram i framför allt "WandaVision" och "Loki - Säsong 1".

Som en liten parentes ska jag skjuta in att de nämnda filmerna är nummer 4, 5 och 9 av totalt elva i Phase Four - mycket mer kan hända... Hur som helst: Vill man hänga med till fullo bör man se Disney+-serierna. Så enkelt är det!

"Loki"-serien har initialt en uppgift: Att förklara vad som hände när Loki (Tom Hiddleston) försvann från New York 2012 och därmed skapade en egen tidslinje, eftersom han i "rätt" tidslinje mördades av Thanos i "Avengers: Infinity War" flera år senare. Det visar sig snabbt att i Marvels filmuniversum finns det en organisation som tar hand om tidsavvikelser. TVA - Time Variance Authority - fångar upp Loki och ställer honom mer eller mindre inför rätta. Vi tittare får lära oss om denna byråkratiska organisation som existerar utanför tid och rum, vars uppdrag är att bevara den heliga tidslinjen och hantera alla avvikelser. Loki har genom sin flykt blivit en avvikelse, en variant, och han ställs inför ett val: att raderas eller hjälpa organisationen att jaga en variant som mördar byråns agenter.

Tillsammans med agenten Mobius (Owen Wilson) börjar Loki jaga varianten som ska visa sig vara en variant av honom själv, om än väldigt annorlunda. Denna är en kvinna som väljer att kalla sig Sylvie (Sophia Di Martino) men hon är "en Loki" och det ska visa sig finnas oändligt många "Lokis", vilket förbluffar vår Loki.

Jag ska inte säga att serien börjar humoristiskt, men den har en lättare ton som känns lite som en blandning av "Men in Black" och DC:s tidsagentserie "Legends of Tomorrow", men som så mycket annat av det Marvel gör, finns det många lager även i "Loki". Serien utvecklas och blir både mörkare och mer allvarlig. Vad är egentligen syftet med TVA och vem ligger egentligen bakom alltihop? Vad är Sylvies syfte och är Loki en skurk eller en hjälte?

När sex avsnitt har gått är säsongen över och känslan av att vi nått en brytpunkt är väldigt närvarande. Serien når inte en konklusion och det utlovas en andra säsong. För alla vi som ägnat många timmar åt Marvels filmuniversum är det tydligt att det här bara är början på något som kommer att påverka framtiden avsevärt. Utan att säga för mycket introduceras "framtidens Thanos" i "Loki", vilket bara det är en anledning att se serien.

Det finns förstås många fler anledningar. Tom Hiddleston har blivit en stor fanfavorit som verkligen har kraften att bära upp serien och utveckla sin karaktär ytterligare. Owen Wilson är ett kul nytillskott som bidrar med sin sedvanliga humor, men det passar bra och han blir ett väl fungerande bollplank för Hiddleston. Det finns många fler skådespelarinsatser som jag väljer att inte skriva i klartext för att inte förstöra för de som ännu inte sett serien. Vad jag dock kan skriva i klartext är att serien är väldigt snyggt gjord och jag känner stor glädje i att Marvels Disney+-serier inte verkar ha speciellt begränsade budgetar, utan matchar filmerna väl.

Kort sagt: En mycket bra serie, och dessutom viktig för framtiden.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Några av avsnitten har bonusscener i eftertexterna.

2. Seriens vinjett skriver ut "Loki" med många olika typsnitt som liksom rullar, bokstav för bokstav. Detta har en naturlig förklaring i och med att det avslöjas att det finns oändligt antal Lokis.

3. Det kommer inte som någon direkt överraskning att Michael Waldron som skapat serien och fungerat som huvudförfattare, är inblandad i "Doctor Strange in the Multiverse of Madness".


ANDERS JAKOBSON (2021-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Länkar:
Loki hos IMDB
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA