Baconinlindad bagatellartad julspecial

FILMEN

Plattformen Disney+ har ju som tidigare konstaterat inneburit nya möjligheter för Marvels filmuniversum att ta ut svängarna och göra sådant som inte vore möjligt i biofilmerna. Som en bagatellartad julspecial.

Konceptet med julspecialer är amerikanskt förstås och en av de mest ökända är "Stjärnornas krig - och fred" ("The Star Wars Holiday Special", 1978) en tv-film i långfilmslängd som länge enbart fanns tillgänglig på piratmarknaden. Nu är det nog enklare att hitta den (snabb sökning på YouTube gav två träffar) men jag har valt att inte lägga tid på att se den.

Steget till "The Guardians of the Galaxys Holiday Special" är väldigt kort. Det är en trekvartslång film som kan sorteras in under Marvels mer "roliga" inslag. Jag skulle spontant säga att det inte finns något specifikt i filmen som gör den till något avgörande när det gäller karaktärernas väg från "Thor: Love and Thunder" till "Guardians of the Galaxy Vol. 3" förutom att Groot vuxit lite till och en hemlighet mellan två karaktärer avslöjas.

De primära huvudpersonerna i filmen är Drax (Dave Batista) och Mantis (Pom Klementieff) som trots att de själva inte har någon koppling till julen förstått att den är viktig på jorden och att deras egen jordbo Quill (Chris Pratt) blivit snuvad på många jular. Därför beslutar de sig för att åka till jorden och hämta den legendariska Kevin Bacon som utfört så många hjältedåd enligt Quills berättelser. Vilken bättre present kan Quill få än självaste Kevin Bacon?

Filmen är roligare som idé än verklighet. Jag har lite svårt för mötet mellan superhjältarna och den verkliga världen. Som när Drax och Mantis landar i Hollywood och ser folk utklädda till Captain America och Captain Marvel. Jag vet inte ens om man kan kalla det för meta men vad det än är det något jag inte riktigt gillar. Liknande krockar har redan skildrats i tidigare Disney+-serier som "Hawkeye" och "Ms. Marvel".

Men "The Guardians of the Galaxys Holiday Special" är vad den är. En bagatell som är lite smårolig om man är på det humöret, men personligen har jag ledsnat lite på Marvels komiska inslag.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det helt verkliga bandet Old 97’s spelar ett alienband som hittat instrument från jorden och lärt sig att spela. De kör två låtar i filmen.

2. Delar av specialen är animerad. Det är visserligen några flashbackscener men jag kan inte riktigt förstå varför de inte gjordes "på riktigt".

3. Specialen är skriven och regisserad av James Gunn. Den spelades in samtidigt som "Guardians of the Galaxy Vol. 3".


ANDERS JAKOBSON (2022-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA