Oväntat lyckad remake av klassiker

FILMEN

Förr eller senare blir alla gjorda filmer aktuella för remakes. Inte ens svenska klassiker kommer undan. "Jönssonligan" har gjorts om eller omstartat tre gånger om med den kommande filmen inräknad. Men finns det undantag? Lek med tanken att någon skulle få för sig att göra "Sällskapsresan" på nytt. Ganska otänkbart, eller hur? Lite samma sak var det med "Strul", Björn Skifs-klassikern från 1988. Var inte den perfekt som den var?

När det för något år sedan blev känt att en remake var på gång med Filip Berg i huvudrollen som Conny Rundqvist - mannen som blir felaktigt satt i fängelse för ett brott han inte begått men som hittar ett sätt att gå in och ut ur fängelset för att själv hitta den skyldige till brottet - var min direkta reaktion att det kändes onödigt. Trots det blev jag ändå genast intresserad då det var roliga Filip Berg som skulle fronta filmen och sen skulle det visa sig att det var väldigt lite som var rakt kopierat från originalfilmen, vilket enbart var till nyinspelningens fördel.

Krasst sett är det titeln, Connys namn och hans kläder (brun jacka och röd keps) som är direkt kopplat till originalet utöver de övergripande stolparna i berättelsen. Den har samma poänger men helt andra beståndsdelar. Hade den inte hetat "Strul" och haft ett annat karaktärsnamn skulle man kanske mer sett filmen som inspirerad av "Strul" snarare än en remake. Men nog om det.

Conny i den här versionen jobbar på Elgiganten och är skild med delad vårdnad om en dotter. Hans exfru har gått vidare med en ny man som är pilot och som tjänar avsevärt mycket mer än Conny. Därför ber Conny om fler timmar och får åka hem till en kvinna (Sissela Benn) och göra en installation av en ny tv. När hon temporärt lämnar hemmet blir Conny kvar, avskuren från omvärlden med ett par hörlurar och hör därför inte när hennes man Luka (Babak Yousefi) kommer hem och i synnerhet inte när en maskerad person överfaller Luka och dödar honom för att sedan knocka Conny - vilket så klart leder till att Conny blir misstänkt för mordet.

Detta har föregåtts av ett stort polistillslag vid en större knarkförsäljning där samma maskerade person stal merparten av knarket med blev filmad av Luka. Hur som helst hamnar Conny i fängelset och hans odugliga advokat (Måns Nathanaelson) lyckas inte göra många rätt. Men så hittar Conny ett sätt att komma ut ur fängelset. Samtidigt har polisen Diana (Amy Deasismont), som träffade Conny samma dag som han åkte dit, rotat i fallet och tycker inte att saker och ting stämmer och rotar vidare, uppmuntrad av sin chef (Eva Melander). Men det ska visa sig att både Conny och Diana får veta sanningen vilket gör dem utsatta för omedelbar fara.

Denna version av "Strul" har samma fördelning av action och humor som originalet. Men den är betydligt blodigare med avrättningsliknande mord och skottlossning. Där skiljer den sig absolut från föregångaren. Den har dock samma fart och driv som gör att det blir en spännande och underhållande tittning under hela filmens gång. "Strul" 2024 ersätter inte "Strul" 1988 på något vis utan blir bara som en modern variant av samma idé levererad på ett uppfriskande piggt vis. En helt perfekt remake.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Björn Skifs gör en cameo som sig själv. Omöjligt att missa.

2. Don't try this at home-varning på tipset om att det snabbast sättet att förändra sitt utseende är att raka av sig ögonbrynen...

3. Även om jag är glad för att nya "Strul" är så pass egen så hade det inte skadat med några fler uppenbara passningar. Något ytterligare karaktärsnamn som hade gått igen eller någon replik kanske. Det sägs att "Gullefjun" ska figurera någonstans i filmen men det måste i så fall vara så pass diskret att det passerade mina öron helt och hållet.


ANDERS JAKOBSON (2024-10-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA