Fascinerande trots att det skruvats en del

FILMEN

När jag först hörde talas om att det skulle bli en miniserie på Netflix baserad på Linköpingsmorden 2004 och släktforskningsmetoden som slutligen löste fallet 16 år senare tyckte jag inte det lät som världens sexigaste upplägg. Jag föreställde mig en knastertorr och smådammig historia med klickande i datorer och bläddrande i kyrkoböcker. Det sista kommer vi inte undan men den fyradelade berättelse som vi får är både spännande och lite småobehaglig.

Dock ska det snabbt förtydligas att även om serien i sak är verklighetsbaserad så är den väldigt uppenbart justerad för att bli mer spännande och filmisk i sin skildring av de verkliga personerna och arbetet som krävdes för att lösa fallet. Det räcker med att läsa Wikipedia-artikeln om dubbelmordet i Linköping efter att man har sett serien för att inse att väldigt mycket skruvats till till miniserien. Besvärande för de verkliga personerna, men en allt annat än knastertorr och smådammig upplevelse för tittaren.

Det var på morgonen den 19 oktober 2004 som en man besinningslöst knivhögg en åttaårig pojke och sedan en 56-årig kvinna som bevittnade dådet. Sen försvann mannen från platsen. Polisarbetet inleddes genast lett av mordutredaren John Sundin (Peter Eggers) som initialt verkar tro att det ska gå snabbt att lösa dubbelmordet. De har ett mordvapen med mördarens DNA på men det räcker inte så långt. Ännu svårare är det att förstå motivet. Det finns ingen som helst koppling mellan de två offren.

Dagarna går. Veckorna, månaderna, åren och fallet växer till att bli den näst största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet. John lägger allt på fallet, vilket yttrar sig genom att den son han får några månader efter den där oktobermorgonen växer upp med skilda föräldrar och en frånvarande pappa.

Det som ska leda till att fallet inte förblir olöst är när en släktforskningsexpert från mellersta Norrlands östra del med mysiga tröjor och en klämmig attityd anlitas. Per Skogkvist (Mattias Nordkvist) är expert på att hitta folk och deras samband utifrån DNA-strängar. Med inspiration från Golden State Killer-fallets lösning i USA där släktforskningsregister fick fast en mördare efter 40 år ber John om Pers hjälp att lösa dubbelmordet. Men tiden är knapp...

Den verkliga historien är både fascinerande och tragiskt vidrig. Själva morden, som skildras intimt men inte slafsigt, är obehagliga och ofattbara och upplösningen är fascinerande och fantastisk. Filmatiseringen är bra om än som tidigare sagt tillskruvad. Emellanåt irriterar jag mig på att allting knyts ihop på väldigt filmmässigt lämpliga vis à la Hollywood, men det fråntar inte helhetskänslan där det är en spännande historia med välsnidade karaktärer som är mer än bara en polis och en släktforskare. Både Eggers och Nordkvist gör bra insatser, framför allt Nordkvist som gett sin version av släktforskaren bra klipp i replikerna.

Sevärt av flera anledningar.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En typisk grej som skruvats till är att i miniserien är släktforskningsgreppet det sista John tar till när han bara har två veckor kvar innan utredningen arkiveras som ett kallt fall. I verkligheten höll släktforskningen på i ett halvår.

2. "Per Skogkvist" heter egentligen Peter Sjölund och tillsammans med Anna Bodin skrev han boken "Genombrottet" som ligger till grund för serien.

3. Lisa Siwe ("Modus", "Glada hälsningar från Missångerträsk", "I taket lyser stjärnorna") har regisserat serien.


ANDERS JAKOBSON (2025-01-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2025
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (18/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA