Visionären kommer fram i välgjort drama

FILMEN

Drygt 20 år efter Jan Stenbecks död kan man fundera kring vad man egentligen vet om honom. Mina associationsbanor går till en anekdot som Filip eller Fredrik dragit i deras podd om en nötkolapaj som var tvungen att flygas in från Stockholm till var nu någonstans i världen Stenbeck befann sig. Det är lustigt att det är en av mina första tankar för i mitten av det sista avsnittet kommer sekvensen där detta just sker.

Det slår mig när jag skriver detta att Filip eller Fredrik (troligtvis Fredrik) drog denna anekdot efter att ha läst Per Anderssons (inte komikern!) bok "Stenbeck: En biografi över en framgångsrik affärsman" som kom ut 2012 och att anekdoten fanns med där. Jag gissar, men hur som helst ligger Anderssons bok till grund för denna femdelade dramaserie.

Det här är en väldigt bra serie. Välgjord på det vis att man verkligen köper de tidsperioder serien skildrar, vilket är från 1975 till 2002. Avsnitten är indelade i några specifika tidsperioder och skildrar olika viktiga tidpunkter i Jan Stenbecks karriär. I inledningen är han verksam på banken Morgan Stanley i New York och lever ett gott liv. Han pratar tidigt om "cellulär telefoni" som ett framtidsämne och när han kallas hem till Sverige för stor familjemiddag är det just det han nämner som ett område för familjeföretaget att satsa på. Företaget i fråga är Kinnevik vars område är "skog och stål" så Jans idé faller platt. Patriarken Hugo Stenbeck (Lars Lind) är fortfarande ledaren men det är sonen Hugo Jr (Niklas Engdahl) som är dess vd, en uppgift systrarna Elisabeth (Julia Marko-Nord) och Margareta (Malin Crépin) tycker att han sköter dåligt och de konspirerar för att få Hugo Sr att avsätta sin son och i stället ta in Margaretas man Bertil af Ugglas som vd, något varken Hugo Sr eller Jan tycker är vettigt.

Strax därefter dör både Jr och Sr och åldermannen ger sina fyra barn var sin fjärdedel av företaget, men Jr har i sitt testamente givit sin fjärdedel till Jan och plötsligt äger Jan lika mycket som sina båda systrar. När Sr dessutom i ett tilläggstestamentet bett Jan att styra företaget blir sprickan mellan syskonen direkt gigantisk och en ful period inleds där Jan styr Kinnevik i riktningar som passar honom. Det förlustdrabbade stålverket i Fagersta läggs ner vilket påverkar mångas liv, samtidigt som Jan satsar på riskbetonade projekt som rör sig i gråzoner mellan vad som är godkänt enligt svensk lag. Som automatiserade telefonväxlar i företaget Comvik eller så småningom reklamfinansierad satellit-tv i TV3.

Parallellt med detta har Jan ett familjeliv. Under tidigare ovan nämnda famijemiddag på 70-talet introducerar han sin amerikanska flickvän och sedermera fru Merrill (Zoe Boyle) som han älskar över allt annat. Men Merrill blir snabbt varse om att hon har gift sig med en affärsman som sällan är där hon vill att han ska vara, det vill säga i huset på Long Island där hon uppfostrar barn efter barn samtidigt som Jan alltid har något på gång som kräver hans närvaro någon annanstans.

Norrmannen Jakob Oftebro spelar Jan Stenbeck och gör det väldigt bra. Lyckligtvis är Oftebro bra på svenska så ingen AI-dubbning à la "Trolösa" har behövts, tack och lov. Det enda tillfällena då norskan kanske tränger igenom lite är när Jan Stenbeck brusar upp och höjer rösten avsevärt, och några sådana sekvenser är det. Oftebros insats förstärks av väldigt mycket mask och smink för att skildra den fysiska förvandling Stenbeck genomgick under åren. Lägg till att mycket krut och energi lagts på att återskapa forna tiders mode och tidsmarkörer och vi har en stabil serie.

Något jag verkligen gillar är att det absolut inte slarvas med årtal och platser. Det är hela tiden väldigt tydligt med när och var vi är någonstans och det uppskattar jag. I vissa serier och filmer där mycket tid ska skildras kan det emellanåt blir svårt att få kläm om när i tiden man är i berättelsen, men här är det väldigt tydligt. Inte enbart genom att årtal och platser skrivs ut i bild, utan även i vissa verkliga skeenden och händelser som vävs in i berättelsen, exempelvis Challengerkatastrofen 1986.

De fem avsnitten går snabbt att se och det är spännande och givande att ta del av berättelsen. Min tidigare bild av Stenbeck har varit lite ensidig och formad av den sista delen av hans liv. Nu när jag får veta mer förändras min syn av honom. Han var en visionär som var väldigt tidig med mycket och det känns uppenbart att hans driv och engagemang påverkat mycket av det som är vardag för oss i dag. Kanske inte det han skapade men utvecklingen han drev igenom genom att bara bökig, bufflig och 100 procent Stenbeck.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Utöver tydligheten kring årtal och så vidare i själva berättelsen hamnar vi i rätt tidsperiod under vinjetten till serien där snabba klipp av nyhetshändelser och annat som representerar tiden visas, givetvis olika från avsnitt till avsnitt.

2. Den där berömda nötkolapajen är signerad Erik Lallerstedt eller åtminstone från hans krog Eriks i Gamla stan som öppnade 1986 efter att Jan Stenbeck övertalat Lallerstedt att starta den.

3. Det är ändå lite lustigt att det är SVT, den statliga televisionen, som gör dokumentären. Man kan ju nämligen förmoda att Stenbeck inte var jätteförtjust i varken staten eller SVT.


ANDERS JAKOBSON (2025-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2025
Bolag: SVT Play
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (31/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA