En hederlig gammal Vilda Västernfilm

FILMEN

"The Salvation" är något så ovanligt som en hederlig gammal westernfilm. Personligen är det inte en kategori som jag ser värst ofta och i ärlighetens namn var det för att Mikael Persbrandt och Mads Mikkelsens medverkar som jag blev sugen på att se den här. Och det är jag glad för. "The Salvation" är en riktigt bra och grym film och trots att den inte är en stor Hollywoodproduktion känns den som en påkostad film.

Första delen av filmen är otroligt grym. Jon som utvandrat från Danmark till USA har äntligen fått hit sin fru och son, något de alla sett fram emot under en rätt lång tid. När de väl anländer till tågstationen och Jon möter upp återstår bara en diligensresa innan de är framme vid sitt nya hem. Men det är nu allt går fel. På samma diligens finns nämligen två män där den ena just avklarat ett långt fängelsestraff. Det ena leder till det andra och allt slutar med att Jon kastas ur diligensen och när han springande kommer ikapp den är hans fru och son döda och hans fru har dessutom våldtagits av de båda männen. Dock befinner sig de båda männen kvar på platsen och avrättas nu av Jon. Och faktum är att man nu känner lite att "vad ska hända nu?" och "nu har han ju fått sin hämnd". Men så lätt går det inte. Det visar sig nämligen att en av männen är bror till Delarue som styr den närliggande staden med järnhand och han kräver nu hämnd…

"The Salvation" är som sagt en riktig western och jag gillar det. Det är mycket skjutande, många slagsmål och en hel del ridande. Mikkelsen och Persbrandt är perfekta i sina roller. Persbrandt spelar Mikkelsens bror Peter och de ser båda verkligen perfekta ut för sina roller. De ser ut som man kan tänka sig att folk såg ut på den här tiden när man inte hade tid att klippa sig, raka sig eller ta regelbundna bad.

Språket i filmen är engelska med Mikkelsen och Persbrandt pratar danska med varandra och som svensk tycker jag Persbrandt pratar riktigt bra danska och det ger faktiskt en extra dimension på det hela och även extra trovärdighet till att de faktiskt har utvandrat från Danmark. Sammantaget gör allt detta att "The Salvation" överraskar på ett väldigt positivt sätt för även om jag trodde den skulle vara bra vågade jag inte hoppas att det skulle vara så här kul att se en hederlig gammal Vilda Västernfilm.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jons bror skulle egentligen spelas av Mikkelsens riktiga bror Lars men när han lämnade återbud föreslog Mikkelsen att Persbrandt skulle få jobbet.

2. I övriga roller ser vi Eva Green och Jeffrey Dean Morgan.

3. Lite synd är det att Persbrandts roll inte är lite större…


HANS-ÅKE LILJA (2015-02-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA