Bra men inte bäst

FILMEN

"Beck – Kartellen" är den elfte filmen i serien och Alice Levander som spelas av Malin Birgerson presenteras ordentligt för första gången. Hon tillåts också ta lite extra plats då Gunvald brutit benet och inte kan hänga med ut på fältet. Stämningen mellan henne och Gunvald är helt klart spänd.

Filmen inleds med ett riktigt grymt mord på en restaurangägare. Det visar sig att mannen vägrat köpa sprit och cigaretter från en liga, som av Beck-gruppen kommer att kallas Grupp 1, och för det får han betala dyrt. Snart står det klart att detta är ett stort problem i krogbranschen och dessutom vågar ingen tala med polisen.

Beck-gruppen lyckas dock få fram bevis för att det hela är organiserat och att många krogar är inblandade. För att röra om lite i grytan ber Beck hälsomyndigheten att ta en närmare titt på en del restauranger som de tror är involverade. En av restaurangerna på listan väcker dock hälsovårdsmyndighetens nyfikenhet lite extra. Det är en restaurang som de sökt igenom för inte så länge sedan och då fann helt klanderfri. Nu bestämmer man sig dock för att det är dags för en nyinspektion. Naturligtvis hittar de vad de tror är fel och brister och de tar även med sig en del papper som bevis. På vägen hem mördas dock den hälsoinspektör som har alla papper.

"Beck – Kartellen" är definitivt inte dålig, men heller inte den bästa "Beck"-filmen som gjorts. Tyvärr drar Alice Levander ner handlingen mer än hon förbättrar den. Karaktären går mest runt och ser sur ut och för övrigt passar hon inte in speciellt bra ihop med de övriga karaktärerna.

Gunvald är också ett kapitel för sig själv den här gången. Han lyckas skada foten det första han gör i filmen och blir sen inte rolig att tas med. Gunvald som är fysisk och gärna är med i stridens hetta gillar inte att sitta inne på kontoret… och det visar han klart och tydligt. Kanske lite väl tydligt ibland.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Hanns Zischler spelar återigen Josef Hillman och det känns verkligen konstigt när man hör han tala. Det går nämligen inte att missa att han är dubbad. Trist.

2. Jag klankade ner lite på karaktären Alice Levander i recensionen men faktum är att hon förmodligen är den stelaste karaktären i Becks historia.

3. Jag gillar Persbrandts Gunvald men här spelar han faktiskt över lite i sin ilska. Ibland blir det lite konstigt…


HANS-ÅKE LILJA (2001-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2001
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA