Gott och blandat-påse med bekant smak

FILMEN

Om man tar Morgan Freemans insatser i "Bruce den allsmäktige", "Now You See Me" och "Lucy" och blandar ihop dem så får man hans karaktär i "57 Seconds" - en karismatisk och enigmatisk forskare med någon sorts Steve Jobs-pondus som utvecklat ett armband som reglerar människors hälsa så att mediciner och sjukdomar snart är ett minne blott.

En som har ett intresse i detta är techbloggaren Franklin Fox (Josh Hutcherson) som vill intervjua Anton Burrell (Freeman). Franklins egentliga agenda är att avslöja de stora läkemedelsbolagen som framställer starkt beroendeframkallande mediciner som i värsta fall tar livet av folk (ett upplägg som vi känner igen från flera serier och filmer de senaste åren). En av dessa stackars människor är hans tvillingsyster som dog efter att ha blivit beroende av ett läkemedel från ett läkemedelsbolag lett av praktsvinet Sig Thorenson (Greg Germann) och är det någon Franklin vill sätta dit så är det Thorenson.

Franklin träffar Burrell i samband med ett stort event. Inte bara det, han lyckas avstyra ett attentat mot Burrell, vilket leder till att han blir belönad med ett löfte om den efterlängtade intervjun. Men han får också - eller snarare hittar - en mystisk ring som Burrell lämnar efter sig innan han försvinner från platsen. Ringen ger sin ägare möjlighet att resa tillbaka 57 sekunder i tiden, vilket Franklin ser till att nyttja på olika vis. Här blir filmen lätt komisk och sneglar friskt på "Måndag hela veckan" där Bill Murrays karaktär såg till att göra om vissa saker tills allt blev helt rätt. På det viset lyckas Franklin få alla rätt hos den tjej (Lovie Simone) har träffat och han åker till första bästa kasino för att snabbt spela ihop en fin slant eftersom han kan göra om sina roulettesatsningar.

Men efter insatsen vid attentatet mot Burrell har Thorensons folk sina ögon på honom. Thorenson vill förstås avstyra den hälsoteknologi som Burrell utvecklar och snart blir det så att Franklin börjar att jobba för Thorenson med att förstärka deras PR, men hans egentliga plan är fortfarande att avslöja dem en gång för alla. Men likt Bilbo, Frodo och Gollum är ringens makt kanske för stor trots allt. Hanterar han den på rätt sätt?

Det finns lite spridda referenser att plocka in för att beskriva handlingen i filmen och det är verkligen som en gott och blandat-påse med sådant man stoppat i sig förr. Likt den bokstavliga Gott och blandat-påsen är det inte helt oangenämt att snaska i sig det, men det blir lite tråkigt och tjatigt i längden. "57 Seconds" är inget mästerverk, men jag finner ändå att det är en ganska underhållande 90-minutare om man inte har alldeles för högt ställda krav.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Affischen ser väldigt actionpackad ut. Visst är det lite action i filmen, men Josh Hutcherson springer verkligen inte runt med ett draget vapen som någon sorts superagent. Ganska missvisande med andra ord.

2. För regin står Rusty Cundieff som även skrivit manuset tillsammans med Macon Blair.

3. Filmen är baserad på en novell av brittiska författaren Edwin Charles (E.C.) Tubb (1919-2010) publicerad 1971. Novellen heter "Lucifer!"


ANDERS JAKOBSON (2024-06-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Prime Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA