Grymma handlingar med historia

FILMEN

I den fjärde filmen om Martin Beck, "Öga för öga" börjar det dyka upp lik där ögonen är utskurna. Allt tyder på att det är samme mördare men vad offren har gemensamt och vilket hat som kan ha drivit någon till så grymma handlingar är svårare att lista ut.

Snart visar det sig att alla offren är lika gamla, kommer från samma stad och dessutom gick de alla i samma klass. Sambandet är nu etablerat men varför skär mördaren ut ögonen? Svaret ligger i en skandal som skedde för länge sedan.

Gruppen och skådespelarna fortsätter att bli mer och mer samspelta ju längre tiden går och man märker här att även den senaste medlemmen, Lena, också kommer in i gruppen mer och mer, även om hon just i den här filmen har det lite extra svårt. En cliffhanger indikerar dock att hon och Gunvald börjar acceptera varandra och även bli rätt goda vänner.

Det stora problemet nu är istället relationen mellan Beck och hans chef, Joakim, som här spelas av Per Morberg som i ärlighetens namn känns lite orutinerad här. Jag har inte något riktig koll på hur mycket han gjort innan "Beck"-filmerna men jag gissar att han här är i början av sin karriär.

Annat som är kul att konstatera är att kemin mellan Beck och hans dotter Inger bara blir bättre och bättre. Hon ställer på honom ordentligt och sätter honom titt som tätt på pottkanten…på ett kärvänligt sätt dock. Dessutom får vi här för första gången se Ingers pojkvän som spelas av komikern Lasse Lindroth.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Inte heller i den här filmen är karaktären Benny med.

2. När jag ser omslaget till "Beck 4" blir jag lite fundersam. Det ser nämligen ut som om det är Grannen som sitter med en pistol vid huvudet på de små bilder som är med på omslaget… och det händer ju inte i filmen.

3. Det är lite kul att tänka på att de första åtta filmerna i serien spelades in samtidigt vilket gjorde att skådespelarna ibland kunde få byta både kläder och humör mellan två scener.


HANS-ÅKE LILJA (2002-10-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA