Svensk serie med hjärtat i centrum

FILMEN

"Om ett hjärta" är en svensk miniserie i tre delar som har sin bas på ett sjukhus. Här jobbar de kvinnliga hjärtläkarna Marianne (Solveig Ternström) och Elisabeth (Paprika Steen). Marianne är den av de två som gjort sig lite obekväm för sjukhusledningen då hon hela tiden påpekar att kvinnliga hjärtpatienter får sämre vård än män och att de inte tas på samma allvar, varför dödligheten också är högre när det gäller just kvinnor än män.

Naturligtvis får hon inget gehör för sina åsikter av hennes kollegor då sjukhuset är i stort sätt en mansklubb utan hon bestämmer sig istället för att på allvar forska i ämnet. Detta mottas naturligtvis med allt annat än glädje av resterande läkarkår även om just Elisabeth blir mer och mer övertygad om att Marianne har rätt ju längre serien pågår. I stort sätt alla motarbetar henne och gör allt för att hon ska misslyckas.

Utöver detta har hon också sin senildementa mamma, Nea (Meta Velander), som hon bestämmer sig för att vårda i hemmet och sin make Björn (Loa Falkman) som tycker att hon lägger på tok för mycket tid på sin forskning och för lite tid på sin familj.

Elisabeth å andra sidan lever singel, har en affär med en gift läkare, jobbar den tid som behövs och får också det toppjobb både hon och Marianne sökt. En dag kommer dock Henrik (Jakob Eklund) in på sjukhuset med hjärtsmärtor och allt förändras för Elisabeth. Och trots att Marianne och Elisabeth i stort är varandras motpoler blir de vänner och hjälper varandra när det behövs.

"Om ett hjärta" känns som en rätt typisk svensk serie i sjukhusmiljö och innehåller inte så många överraskningar. Däremot innehåller den väldigt mycket handling. Dels har vi Mariannes forskning, hennes kamp för sin mamma och hennes kamp för sitt äktenskap. Vi har även Elisabeths kärleksaffärer och Björns kamp för att vinna sitt barnbarns kärlek. Seriens tre timmar är verkligen fyllda till bredden med handling.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Säga vad man vill men Loa Falkman är ett proffs ut i fingerspetsarna. Han är nog en av de bästa manliga skådespelarna vi har när det gäller att porträttera en lite lagom sur gubbe.

2. En svensk dramaserie utan Solveig Ternström är ingen svensk dramaserie, så är det bara.

3. Det går inte att undra lite om hur Paprika Steens mamma och pappa tänkte när de döpte henne till Paprika… även om hon kommer från Danmark.


HANS-ÅKE LILJA (2008-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska tv-klassiker
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA