Samma film en gång till…

FILMEN

Så efter 25 år har det då äntligen kommit en uppföljare till en av Sveriges mest populära filmer, "Göta kanal". Personligen har jag aldrig förstått varför den första filmen blev en sådan succé och faktum är att det inte direkt blir bättre när man nu i stort sett gör om samma film igen.

Svante Grundberg dyker upp som den olycksföljde kanotisten, Magnus Härenstam är tillbaka som kronofogde, den här gången lite äldre och gråare. Loffe är tillbaka som båtbyggare och mycket pengar står på spel, precis som i första filmen.

Själva tävlingen är, förutom att den går åt andra hållet, nästan kopierat rakt av från första filmen vilket inte gör den mer spännande direkt. Filmerna slutar till och med nästan på samma sätt. I ettan kommer kronofogden äntligen i kapp våra hjältar och utmäter båten. Loffe och gänget blir utan pengar och just då dyker norska marinen upp och köper en massa ekor av honom.

Även den här gången kommer kronofogden ikapp och tar båten och Loffe förlorar en massa pengar och då dyker en italienare, far till föraren av den andra båten, upp och vill köpa en fasligt massa båtmotorer av honom.

Själva tävlingen blir aldrig riktigt spännande i och med att man mer sitter och blir påmind av saker som hände i första filmen istället för att koncentrera sig på vad som händer nu. Största skillnaden är att Loffe inte är med och kör båten, det har han lämnat över till sina två barn. Dessutom kommer motståndarna från Italien och inte från mellanöstern som tidigare.

Det som ger "Göta kanal 2 – Kanalkampen" en liten extra twist är att man den här gången gör en realitysåpa över själva tävlingen. Det ger, om inget annat, Lena Endre chansen att glänsa som galen TV-producent. Roligaste rollen gör dock Magnus Härenstam som den bittra kronofogden. Bland annat deltar han i en båtjakt i värsta James Bond-stil och skriker "Bitch" i stridens hetta. Riktigt skoj.

Det är också lite kul att leta kända ansikten som dyker upp i mindre roller i filmen. Försök hitta Regina Lund om ni kan. Kjell Bergqvist är även fantastisk som slussvakt även om han bara är med några minuter.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en 20 minuter lång dokumentär om inspelningen av filmen. Tyvärr är det mesta som visas hämtat direkt från filmen och inte själva inspelningen även om det dock finns lite intressanta scener och även en del intervjuer.


TRE SAKER

1. Det ryktades om att det skulle komma en tredje film som skulle utspela sig på ett hotell. Hur de tänker lösa det inom ramen för en "Göta kanal"-film har jag ingen aning om?

2. Magnus Härenstam har verkligen åldras med charm. Vithårig och kortsnaggad ser han tuffare ut än någonsin. Heja Magnus!

3. I extramaterialet intervjuas Lena Endre och jag kan fortfarande inte fatta hur hon var klädd. Hon såg mest ut som en tonåring med toppluva. Inte alls som en av Sveriges största kvinnliga skådespelerskor.


HANS-ÅKE LILJA (2007-06-27)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom kulisserna
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA