En transportsträcka mot något bättre

FILMEN

En kvinna hittas död i vattnet utanför Ystad. Det visar sig dock att hon var död innan hon hamnade i vattnet. Dessutom har hon tidigare samma kväll setts bråka med en känd fotograf under dennes utställning av bilder från diverse krig han dokumenterat. Naturligtvis blir han misstänkt och det gör ju inte saken bättre att han är i största allmänhet rätt otrevlig när Kurt och Stefan försöker prata med honom.

Samtidigt är det kaos i de flesta karaktärernas privatliv. Kurt suktar efter den kvinna han fallit för medan hon har en familj som hon inte verkar ha några planer på att lämna. Stefan och Lindas förhållande brakar ihop totalt och de går skilda vägar utan att man egentligen får någon förklaring till varför. I början av filmen verkar de mer kära än någonsin och i slutet har de flyttat isär. Det hela känns mest underligt och inte direkt trovärdigt. Man vet inte när de blev så otroligt kära och vi har ingen aning om varför de flyttar isär. Inte bra.

"Fotografen" får ses lite som en mellanfilm. Den är långtifrån den bästa och är i själva verket istället en av de sämre. Kanske beror det på att filmen innan, "Mastermind", dels var riktigt bra och dels helt fristående då den var gjord för bio och därför inte kunde hänga ihop som de övriga i serien. Där fick vi i stort sätt ingen privatlivshandling alls för att nu få detta kaos. Det blir lite för mycket och alldeles för lite av det förklaras så man kan tro på det.

"Fotografen" är med andra ord en transportsträcka mot nästa film som förhoppningsvis har lite mindre kaos i karaktärernas privatliv och lite mer handling. Dock ska det sägas att själva mordgåtan i "Fotografen" håller. Den fick mig att fundera och inte förrän i slutet var jag övertygad om vem den skyldige var. Sådant gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är i stort sett samma som alltid. En bakomfilm som vi sett tidigare. Biografier som vi sett tidigare samt en trailer. Inget nytt under solen med andra ord.


TRE SAKER

1. Jag börjar mer och mer gilla Nyberg (som spelas av Mats Bergman) som är den som undersöker brottsplatsen åt Wallander. Han är en riktigt skön karaktär.

2. Kurt och Lindas förhållande verkar nu i alla fall ha stabiliserat sig, även om det är det enda förhållandet som har det i just den här filmen.

3. Stefan blir hetsigare och hetsigare för varje film. Det skulle inte förvåna mig om det slutar i en katastrof…


HANS-ÅKE LILJA (2006-05-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Biografier & Trailer på kommande Wallander-filmer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA