Svensk action utan trovärdighet

FILMEN

I ärlighetens namn minns jag inte mycket av "Sökarna" (1993) förutom att den var gräsligt kass. Och så minns man lite av stohejet runt filmen då. Huvudrollsinnehavaren Liam Norberg råkade i trassel för något som jag heller inte minns.

13 år senare är det alltså dags att följa upp filmen, och en allvarlig fråga uppenbarar sig direkt: Varför?

Nu är "Sökarna - Återkomsten" inte lika bedrövlig som sin föregångare, men inte långt efteråt. Det här är ett typexempel på att Sverige inte kan göra trovärdiga actionfilmer. Här är det dialoger som hämtade ur valfri amerikansk polisserie och det är actionsekvenser som känns lika välgjorda som när småungar leker tjuv och polis.

Det värsta är dock att merparten av skådespelarna inte ens kan säga en replik så det låter riktigt. Stolpigt skådespeleri är det minsta man kan säga.

I filmen har Liam Norbergs karaktär Jocke anpassat sig till livet i fängelset och blivit hyfsat skötsam. Dock har hans gamla kumpaner Ray och Matte hamnat i trassel och drar förstås till Kumla och fritar Jocke. Planen är att göra ett enkelt bankrån och i och med det få ihop penger till den skuld Matte har till kriminella kungen Zoran (Thorsten Flinck).

Rånet går bra och gänget begraver pengarna i skogen, men strax därefter haffas Jocke och de andra märker att pengarna är borta. Jocke fritas igen, men nu har Zoran tappat sugen och börjar beta av gänget en efter en. Till slut är det bara Jocke kvar och han måste bestämma sig för om han ska falla tillbaka helt i det kriminella livet eller styra upp sig själv.

Kring detta finns en ramhistoria där en lite äldre Jocke berättar "sanningen" för en psykolog och sedan tuffar iväg i en splitter ny lyxbil. Var kom pengarna till den ifrån?

Det är trovärdigheten i det hela som är problemet. Poliserna, buset, dialogerna, skådespeleriet - inget har någon trovärdighet alls och det blir bara ytterligare en kass svensk actionfilm att arkivera för gott.


EXTRAMATERIALET

Torrt extramaterial - blott några trailers och video med de fräscha artisterna Rob'n'Raz. Inte så mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Om jag var en fritagen fånge med platinablont hår så skulle jag nog färga håret, klippa mig, skaffa ett skägg eller glasögon. Bara ett tips till nästa gång, så slipper man åka fast hela tiden...

2. Johanna Sällström spelar Jockes flickvän Johanna (!) och vid ett tillfälle tittar hon rätt in i kameran. Inte så snyggt.

3. Ända sedan "Baren Alby" har jag haft ett gott öga till Thorsten Flinck, denna dåre, och han är filmens enda behållning. Är det Zlatan han imiterar i sin första scen?


ANDERS JAKOBSON (2006-12-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Musikvideo med Rob'n' Raz, trailers.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA