Shanti Roney gästar Wallander

FILMEN

Ett villaområde drabbas av flera inbrott under kort tid. De boende känner att polisen inte gör något för att hjälpa dem och bildar därför ett eget vaktlag. Tre grannar patrullerar området en natt och upptäcker vad de tror är en inbrottstjuv i full färd med att bryta sig in i ett hus. De ger sig på honom och misshandlar honom svårt. Dagen efter anmäler hans fru honom försvunnen men då han är en polsk invandrare som är i Sverige och arbetar lägger polisen inga större resurser på att ta reda på vad som hänt. Svartman ger sig dock inte utan bestämmer sig för att han ska hitta den försvunne mannen. När man sen hittar bilder på vad som verkar vara en död kvinna i mannens mobiltelefon tar fallet en helt ny vändning…

Svartman får nog ses som filmens hjälte och det är lite synd att han framställs som så pass dum som han gör. Visst det lockar till en del skratt men samtidigt känns det lite onödigt. Kurt själv jobbar för högtryck för att få till något med Katarina och ett tag verkar det faktiskt som om han är på rätt väg men sen ställs allt på sin spets när de två har olika åsikter om vem som är skyldig eller inte när det gäller grannarna som misshandlade den försvunne polacken.

Som de tre grannarna Olle, Ralf och Peter ser vi Jacob Ericksson, Shanti Roney och Kalle Westerdahl och de är alla perfekta i sina roller. Speciellt Roney är en favorit och han gör ingen besviken här heller. Tyvärr fortsätter Isabella och Pontus att vara birollsfigurer även i "Tjuven" vilket känns lite surt. Kurt själv känns kanske inte lika otrevlig som tidigare men dock väldigt, i brist på ett bättre ord, purken. Han går omkring och muttrar och blir barnsligt sur när folk inte håller med honom och det känns inte helt bra. Jag gillar nog mer den Kurt vi såg i de tidigare filmerna faktiskt…

Hur som helst är "Tjuven" en riktigt bra film men i ärlighetens namn är det till största delen tack vare Jacob Ericksson, Shanti Roney och Kalle Westerdahl.


EXTRAMATERIALET

Trailers till filmerna 1-18.


TRE SAKER

1. Två gånger i filmen ger Kurt prov på varför han är en så klipsk polis genom att lura de skyldiga till att avslöja att de ljuger.

2. Det är mer än en gång man ser Kurt sitta och röka, något som i dag är rätt ovanligt att se på film.

3. I "Tjuven" får vi gång på gång bevis på att allt som händer hänger ihop på något sätt. Flera av detaljerna i de olika fallen hänger på något sätt ihop.


HANS-ÅKE LILJA (2009-08-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: 2009-08-19
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA