Äntligen får Pontus och Isabelle ta plats

FILMEN

En präst som vänsterprasslar, ett företag som köper begagnad sjukhusutrustning och sen säljer det till U-länder och en svartsjuk Wallander. Där har ni ingredienserna i "Prästen", den 19:e Wallanderfilmen. Filmen inleds med att vi får se prästen träffa sin älskarinna på ett vandrarhem. De bestämmer sig för att nu får det vara nog. Inget mer smygande. De ska lämna sina respektive och satsa fullt ut på deras eget förhållande. På väg därifrån skjuts prästen och allt förändras.

De misstänkta är många. Prästens fru, älskarinnans man Peter som även är prästens kollega i företaget som säljer begagnad sjukhusutrustning samt en kvinna i församlingen som agerar på ett underligt sätt när Isabelle och Pontus pratar med henne om händelsen. Wallander och hans gäng hamnar mitt i denna soppa och det är inte lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Ett tag verkar Peter väldigt skyldig men är han det eller är det någon som försöker sätta dit honom som hans advokat påstår?

På det personliga planet har Wallander det tungt. Katarina är avvisande och tillbringar mer och mer tid med Pontus. Visserligen för att handleda honom i hans arbete med hans C-uppsats i juridik men Wallander kan inte låta bli att känna sig sårad… och han kan heller inte låta bli att visa det. Pontus får dock ta mer plats här i och med detta och även Isabelle får mer att göra. I "Prästen" hjälper hon Wallander med lite otillåten spaning när han (återigen) inte har samma åsikter som Katarina.

"Prästen" ser ut att kunna vara början för Pontus och Isabelle att få ta den plats de förtjänar i filmerna. Martinsson får kliva lite åt sidan den här gången till deras fördel men det gör inget. Alla karaktärerna behöver få ta plats och det är först nu det känns som om de faktiskt får göra det.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt får vi en massa trailers. Den här gången för filmerna 1–20 men dessutom får vi även en kortare bakom kulisserna-film som visserligen inte visar så mycket av vad som händer bakom kameran men den ger några av skådespelarna en chans att berätta lite om hur de upplever inspelningen av filmerna.


TRE SAKER

1. Det är synd att vi inte får se mer av Figge Norling som spelar prästen i filmen. Han gör rollen riktigt bra i det lilla vi ser.

2. Ett spår som innefattar församlingsmedlemmen och prästens fru känns som om det bara rinner ut i sanden. Vad betydde scenen där Isabelle övervakade dem? Missade jag något?

3. Filmen slutar väldigt underligt. Vi får se Kurt och Katarina på en altan när Kurt säger "ska vi gå in?" varpå Katarina svarar "ja". Därefter får vi se ett klipp på en man som förmodligen är Kurt som går ensam på stranden i natten? Känns väldigt konstigt ihopklippt.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer och bakom kulisserna-film
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA