Nu är det jul igen…

FILMEN

Förra årets julkalender hette "En riktig jul" och handlade om Mila som är nio år och orolig för att julen inte kommer att bli som den brukar vara nu när mamma Katerina har träffat en kille. Killen heter Klas, eller Klas-As som Mila kallar honom, och bor tvärs över gatan med sin son Jocke.

Som en sista utväg skriver Mila en önskelista till Jultomten där hon önskar sig en riktig jul. Tomten tar önskelistan på allvar och ger sin nissa Elfrid Nilsson i uppdrag att utföra den. Problemet är bara att Elfrid är en riktig slöfock som gör så lite som möjligt och det hon måste göra gör hon rätt dåligt. Nu måste hon dock fixa Milas önskan för innan hon gjort det får hon inte återvända till Nordpolen.

Under 24 avsnitt, på två DVD-skivor som tillsammans har en speltid på fem timmar och 26 minuter får vi följa Mila och Elfrid när de försöker förhindra att Katerina och Klas blir ett par, vilket visar sig vara mycket svårare än någon av dem trott. Dessutom jagas den naive Elfrid av TV-reportern Pascal som tycker att han fått världens scoop när han övertalar Elfrid att låta honom intervjua henne i TV.

När det gäller skådespelarna är det bara Vanna Rosenberg (Katerina), Allan Svensson och Johan Ulveson (Pascal) som jag känner igen men alla gör riktigt bra ifrån sig. Det är också kul att se en julkalender som faktiskt har lite med julen att göra vilket inte alltid är fallet. "En riktig jul" får ses som en av de bättre julkalendrarna på många år och det är kul att den nu finns ute på DVD.


EXTRAMATERIALET

Inget alls tyvärr.


TRE SAKER

1. Om man går in på SVT:s sida för "En riktig jul" (länk finns under officiella sidan-länken till höger) finns några bakom kulisserna-klipp. Varför finns inte de med på DVD:n?

2. Varje avsnitt inleds lite finurligt med lite om vad som kommer i avsnittet.

3. Allan Svensson är som gjord för att spela Jultomten.


HANS-ÅKE LILJA (2008-10-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA