Sveriges svar Familjen Bundy är tillbaka

FILMEN

Familjen Svensson är tillbaka. Den här gången har man dock lämnat barnen och Vivalla bakom sig. Nu är det dags att fira bröllopsdag men Lena har tröttnat på Gustavs besatthet av fotboll och har nu fått nog och vill skiljas. Gustav försäkrar dock att han kan ändra på sig och efter många om och men ger Lena honom en sista chans.

Tillsammans åker de till ett litet pensionat för att se om de kan reparera sitt äktenskap. Gustav lovar dyrt och heligt att det inte ska bli något fotbollsprat under veckan men när det sen visar sig att hjälten från VM -74, Tommy Franzén, också bor på pensionatet sätts allt på spel. Ska Gustav kunna låta bli att tänka på fotboll när en av hans största idoler bor på samma pensionat som han och Lena? Gör han det förlorar han förmodligen Lena…

"Svenson Svensson ...i nöd och lust" är faktiskt rätt underhållande. Faktiskt mer än jag trodde innan jag såg filmen. Den känns dessutom rätt fräsch och man trampar inte på i samma spår som med TV-serien där det var rätt mycket samma sak hela tiden. Och trots det har man lyckats behålla "Svensson Svensson"-känslan över filmen. Att den sen balanserar på gränsen mellan buskis och någorlunda seriöst gör inte så mycket. För det mesta håller den sig på rätt sida även om man kanske skulle tonat ner förväxlingskomedin lite. Det blir lite för mycket när alla låtsas vara någon annan.

Med andra ord var jag hyfsat nöjd efter att ha sett filmen men nu hoppas jag man låter Gustav och Lena pensionera sig och dra sig tillbaka i Vivalla, Gustav med fotbollen och Lena med vad hon nu gör på fritiden. Det känns inte som om vi behöver ha fler besök av familjen Svensson nu. De har fyllt sin funktion och det är dags att gå vidare.


EXTRAMATERIALET

En extra bonusscen får vi där vi får se Gustav och Lena som gamla och fortfarande inskrivna på äktenskapsrådgivningen. Kul.


TRE SAKER

1. Slutet är oundvikligt men jag tycker nog att man fegar ur lite.

2. Ungarna Svensson är inte med och det beror nog på att man inte ville ta in nya skådisar samt att de inte riktigt passar in i historien.

3. Lite saknar jag Vivalla även om det inte alls ser ut som när jag växte upp där...


HANS-ÅKE LILJA (2012-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bonusscen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA