Rörigt värre, vem var vem egentligen?

FILMEN

För första gången i Maria Wern-sammanhang tyckte jag att det var lite svårt att hänga med i handlingen och alla namn. Var det extra luddigt gjort eller var jag helt enkelt bara för okoncentrerad? Svårt att säga men sanningen är i alla fall den att jag även när sluttexterna började rulla inte riktigt hade koll på vem som hade dött, varför och vem som hade mördat.

Det är medeltidsvecka i Visby och en brand utbryter i ett hus. Förmodligen har den boende i huset omkommit, sjuttioåriga Frida. En kvinna ser huset brinna och någon dag senare hittas även hon död. Några hus som ligger tätt och där alla känner alla, kartor, latinska fynd och grannar som inte riktigt är förtjusta i varandra. Det blir storyn i filmen och allt som handlingen kretsar kring.

Det här är FÖR rörigt. Det är helt klart den sämsta filmen i serien just därför. Att skriva en recension på en film du efteråt känner att du borde se en gång till för att försöka få koll, det är inget bra betyg.

Skådespelarinsatserna från kända namn som Nina Gunke, Johannes Brost, Peter Eggers, Per Mattsson, Susan Taslimi och Lena Strömdahl är inget vi behöver lägga på minnet. I och med att många av dessa namn vanligtvis är väldigt bra tror jag det mesta handlar om tunt manus och dålig regi.

Nä, "Först när givaren är död" behöver inte ses, och ser ni den så kan ni glömma den lika fort. Läs boken i stället, den var helt okej som jag minns det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Efter att ha sett Josephine Alhanko som hubot i tv-serien "Äkta människor" är det skönt att se henne som livs levande människa i den här filmen.

2. Flirten mellan Maria och Sebastian fortsätter, det lär nog bli något snart.

3. Jag kan förstå att Gotland, och särskilt Visby, är en tacksam miljö att förlägga historier och romanskildringar i. Platserna med spännande omgivningar är många.


MARIA EREMO (2014-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA