Försvenskade one-liners

FILMEN

Det bästa sättet att beskriva "Svensson Svensson" är att kalla serien för en "Våra Värsta År" wannabe. Jo, så uppenbart är det faktiskt att manusförfattarna hämtat inspiration från den amerikanska serien om Al Bundy, skoförsäljaren med den hemska frun och två ännu värre barn.

Här har man dock försvenskat historien och förlagt den till bostadsområdet Vivalla i Örebro. Gustav Svensson, den svenske Al Bundy, är här brevbärare istället för skoförsäljare och hustrun Lena är bankchef istället för lat hemmafru.

Barnen består av storasyster Lina och lillebror Max som precis som Kelly och Bud i "Våra Värsta År" formligen dränker varandra i elaka one-liners. Dessutom har även familjen Svensson, precis som familjen Bundy, en granne som inte kommer så bra överens med husets herre, i det här fallet Gustav. Grannen är Sara som jobbar som hårfrisörska och slukar män som andra äter frukost.

Nu kanske det låter väldigt negativt när jag jämför "Svensson Svensson" med "Våra Värsta År" men så ska det absolut inte uppfattas. Visst en del one-liners blir pinsamt mycket efterapning men det mesta känns ändå rätt kul. Och även om första säsongen nu har 14 år på nacken infinner sig aldrig den där pinsamhetskänslan som alltid dyker upp när man ser tillbaka på en etablerad series första trevande försök.

När det gäller skådespelarprestationerna får alla inblandade klart godkänt. I de första avsnitten tycker jag mig se lite osäkerhet emellanåt men i stort går det riktigt bra. Varken Suzanne Reuter eller Allan Svensson är ju några nybörjare direkt så deras scener är i stort sett hundraprocentiga. När det sedan gäller Chelsie Dickson (Lina) och Gabriel Odenhammar (Max) så kan man ana lite osäkerhet emellanåt men oftast går det bra.

DVD:ns två diskar innehåller alla 12 avsnitten från första säsongen och ger en sammanlagd speltid på nästan fem timmar. Inte så mycket för en hel säsong kan det tyckas men i sanningens namn så tycker jag att det känns ganska lagom såhär i början för även om "Svensson Svensson" är kul kan det bli lite för mycket om man ser avsnitten för tätt inpå varandra. Det tar trots allt lite tid att komma in i dess försvenskade one-liners.


EXTRAMATERIALET

DVD:n innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Totalt tre säsonger finns av serien. Två spelades in och visades under åren 1994 och 1996. Den sista säsongen spelades in 2007 och visades på SVT samma höst.

2. Serien har även gjorts som långfilm och satts upp som teater.

3. I de två första säsongerna och i långfilmen spelades Lina av Chelsie Bell Dickson men i den tredje säsongen spelades hon av Claudia Galli.


HANS-ÅKE LILJA (2008-02-15)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA