Brutalt dålig svensk thriller

FILMEN

Jag skulle gärna vilja åka tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1988. Då skulle jag titta på filmen "Månguden" och sedan skriva ner exakt vad jag känner efter att ha sett filmen. För i dag, 22 år senare, känns upplevelsen bara pinsam och skrattretande.

Vad handlar filmen om? Ja ni. En tältande familj, två vuxna och två barn, mördas av en mystisk mördare som bär mask. Mordet filmas och hamnar efter en bra bit in i den här filmen på polisens bord. Polisen har fullt upp med att försöka lösa mordfallen som nu blivit till en seriemördares verk. Polisen som leder utredningen, John Vinge (Thomas Laustiola), ber om hjälp av Erland (Per Myrberg) som ska vara någon slags expert. Tillsammans försöker de lösa de brutala morden som är utförda av Sveriges första seriemördare.

Filmen är ren dynga. Inledningen är seg. Eller, faktiskt så är hela filmen brutalt seg. Ingenting händer och den blir aldrig spännande. Vinges pappa som ligger i ett syrgastält på Karolinska blir någon slags gestalt som sitter inne med massa kunskap och stort förakt mot sin inkompetente son. Han är gammal kriminalare, men vi tittare får aldrig se honom. Istället ser vi en siluett i ett syrgastält som pratar finlandssvenska.

Filmen har många och långa sekvenser där inga repliker fått utrymme. Filmen är som hämtad ur ett skolboksexempel när det gäller gammal skräckfilm. Det är som att manus följt rekommendationerna till punkt och pricka. "Så här gör du en spännande skräckfilm" kunde boken ha hetat. Känslan av att man varit inspirerad av dåtidens amerikanska skräckisar gör sig ständigt påmind då mördaren bär en mask plus att det spelas galet överdriven musik när det ska vara som allra mest spännande. Dramaturgin är pinsam, skådespelarna dåliga, dialogen usel och det är ett enda långt lidande. Det planteras regelbundet sidospår som ska få tittaren snurrig och egentligen undra vem tusan mördaren är.

Nej hörni, se inte den här skiten. Jo, gör det om ni vill skratta, lida och inse att allt inte var bättre förr.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kända skådespelare som Thomas Hanzon och Richard Wolff medverkar. Jag såg inte skymten av dem. Däremot såg jag Stig Ossian Ericson och Björn Gedda.

2. Heinz Hopf spelar slemmige Andreas Gregor. Jag undrar om Hopz någonsin fick spela en trevlig roll innan sin död 2001?

3. Den enda kvinnliga rollen görs av Agneta Ekmanner. Jag har aldrig hört talats om henne tidigare men hon är tydligen gift med regissören Jonas Cornell som givetvis regisserat denna film.


MARIA EREMO (2010-05-11)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA