Transportsträcka skridskor

FILMEN

Tajmingen för "Svart krabba" är perfekt eller olycklig beroende på hur man ser på saker och ting. Den skildrar ett "Sverige" i krig. Jag skriver Sverige inom citationstecken då det i den roman som ligger som förlaga till filmen endast är "ett nordiskt land som påminner om Sverige" medan det här inte är riktigt lika luddigt. Svenska orter nämns, registreringsskyltar är svenska, men är det Sverige? Det är oklart och heller egentligen inte speciellt relevant.

I inledningen av filmen träffar vi Caroline Edh (Noomi Rapace) och hennes tonårsdotter Vanja (Stella Marcimain Klintberg) ungefär när kriget bryter ut på allvar och de separeras. En okänt tidshopp senare är Caroline soldat med lite längre hår och kallas in till ett specialuppdrag. Tillsammans med några andra utvalda ska Caroline föra två kapslar med okänt innehåll över skärgården som för första gången på 37 år är frusen och tillräckligt tålig för att soldater ska kunna åka skridskor på den. Lyckas de har "Sverige" en möjlighet att avsluta ett krig de håller på att förlora.

Själva skridskofärden blir av förklarliga skäl en transportsträcka som precis som det brukar vara i den här typen av historier blir fullproppad med överdrivet dramatiska vändningar. Mitt stora problem med historien är att saker och ting går så snabbt utan att vi får tillräckligt med information att landa i. Att kriget i sig inte får någon förklaring är en sak, ej heller vem som är "fienden" (i ett radioinslag nämns "inbördeskrig" så finns det ens en yttre fiende?), men annat är oerhört luddigt. Är Caroline en yrkesmilitär från starten eller har hon bara blivit blixtsnabbt tränad? Luddigt!

Ett annat stort problem är dialogen som känns platt, tillgjord och som skådespelarna inte själva tror på det de säger. David Dencik gör ett kort inspel i filmen som överste Raad (se där, ett inte supersvenskt namn) som är den som ger uppdraget till Caroline och de andra utvalda, och Dencik är vanligtvis en skådespelare som kan läsa manualen till en ny köksmaskin så det låter spännande, men även han får kämpa. Till och med när han säger operationens namn - "Svart krabba" - låter det som han tvekar.

Denna stora svenska actionthriller har alltså en hel del problem och även om mycket är snyggt gjort och det ändå väcker en del obehagliga känslor av att se ett "Sverige" i krig, så blir det mest en dussinfilm av det hela. Jag känner mig ganska besviken.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Romanen är skriven av Jerker Virdborg vars författarskap rymmer flera berättelser på ett liknande tema som "Svart krabba", det vill säga ett Sverige i krig. Filmen är regisserad av Adam Berg och det är hans långfilmsdebut. Han har tidigare gjort många musikvideor och en del kortfilmer, bland annat "In" som är baserad på en novell av Jerker Virdborg.

2. Delar av filmen är inspelad i "Pionen", det civila försvarets nu nerlagda ledningsplats under Vita bergen på Södermalm i Stockholm. Här har i dag Bahnhof sin datahall.

3. Den scen som är absolut bäst i filmen är när soldaterna stöter på något hemskt i isen. Det är effektivt och snyggt skildrat och något som skulle vara en riktig mardröm att se i verkligheten.


ANDERS JAKOBSON (2022-03-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Krig
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Guldbaggevinnare
Ljud: Dolby Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA