Ytterligare tio avsnitt att roas av i stunden

FILMEN

"Futuramas" motsvarighet till "The Simpsons" svarta tavla där Bart skriver olika saker i varje avsnitt är precis i början av vinjetten där "Futurama"-loggan vecklar ut sig. Då skrivs det även ut en textbaserat skämt längst ner i bild. I ett av avsnitten i seriens tolfte säsong står det ungefär "Vi har inte slut på kanaler än", vilket är en syftning till att serien återuppstått hos olika hem ett antal gånger nu. Nu har de varit på Hulu (eller Disney+ för oss svenskar) i två säsonger och fler blir det.

Jag har tittat på "Futurama" sedan den den började visas i Sverige runt millennieskiftet och det är serie som i vissa skeden i mitt liv varit mer betydelsefull än under andra. Numera är det mest på rutin jag ser serien. Alltså: det är ingen guilty pleasure utan serien ger mig fortfarande någonting, men som jag har konstaterat i några av de senaste recensionerna så är kvaliteten inte vad den varit. Men som sagt: Jag tittar fortfarande med glädje.

Den här gången tacklas ämnen som NFT:s, en avundsjuk Chattbot, slit och släng-modevärlden, samlarmani och den spännande sporten Bug fighting. Något som daterar produktionen av serien - det tar ju ett halvår eller mer för ett avsnitt att göras - är vissa av referenserna och parodierna. Här finns till exempel ett avsnitt som heter "Quids Game" som går ut på att lekar från Frys åttonde födelsedag leks på nytt på liv och död. En solklar referens till "Squid Game" som inte är pinfärsk just nu.

Säsongsavslutningen är ett lite mer emotionellt laddat avsnitt, vilket brukar vara fallet. Här gör Planet Express rymdskepp sin sista resa - kanske - och teamet utmanas av en burköppnare.

Lika knäppt som vanligt alltså. Tio avsnitt "Futurama" går alltid ner utan problem, men de som minns seriens bästa stunder lika väl som jag kommer inte att hitta några avsnitt som kvalar in på topplistan i denna omgång även om de inte är dåliga på något vis.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Säsong 13 och 14 finns upplagda på IMDB med visningsår 2025 och 2026 så serien lär tuffa på ett tag till i alla fall.

2. I säsongens nionde avsnitt "The Futurama Mystery Liberry" får vi se se tre varianter av "Fututama" formade efter olika äventyrsböcker ämnade för yngre läsare. En av dessa är en Tintin-pastisch som är rätt lyckad och lite bisarr på samma gång. Ändå kul att se då Tintin är en väldigt europeisk företeelse.

3. Det slår mig nu att man kan se rymddjuret Nibbler komma ut ur Benders lucka på affischen. Jag tror inte att Nibbler är med i något av avsnitten, men jag kan ha fel.


ANDERS JAKOBSON (2024-10-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (16/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA