Alldeles för mycket av det goda

FILMEN

En fransk, militärkritisk journalist (Diane Kruger) kidnappas av talibaner i Pakistan och en fransk specialstyrka sätts in för att frita henne. Fritagningen lyckas, men efterspelet blir komplicerat och talibanledaren Zaiefs (Raz Degan) styrkor inleder en envis jakt där de inte accepterar att deras gisslan gått fri.

Där har ni en kort och koncis sammanfattning av "Special Forces". Mycket mer händer egentligen inte i filmen utan större delen utspelar sig efter fritagningen där all djävulskap som kan tänkas ske drabbar specialstyrkan. Där tappar filmen mycket av sin trovärdighet för det blir helt enkelt för mycket av det goda. Det känns som att 50 soldater intervjuats under researcharbetet och filmskaparna valt att bunta ihop 50 dramatiska anekdoter till en och samma film. Specialstyrkan decimeras en efter en - någon blir skjuten, någon bryter benet - allt medan den dramatiska musiken pumpar på för maximal effekt.

Bägaren fylls inte bara till bredden, den svämmar över totalt.

Det är synd för filmen är i övrigt välgjord. Snyggt filmad, rafflande action, och gott om bra franska skådespelare som ger liv åt karaktärerna. Men det blir alldeles för mycket, för utöver det maximala krigsdramat kläms det in gott om personligt drama också. Allt ska med i "Special Forces".

Det är ingen dålig film, men personligen tycker jag att debuterande regissören/manusförfattaren Stéphane Rybojad tagit i så han spricker. Lagom är bäst, och i det här fallet mest trovärdigt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Raz Degan gör talibanen Zaief till en oerhört karismatisk person. Han spelar honom tillbakahållen och mystisk och det blir sannerligen effektivt. Jag har inte sett Degan tidigare men är smått imponerad av vad han gör här.

2. Diane Kruger är förstås inte fransyska utan tyska och borde vara en av Tysklands mest internationella filmstjärnor. En bra skådespelerska som gestaltar journalisten Elsa väl.

3. Specialstyrkan gestaltas bland annat av Djimon Hounsou, Benoît Magimel, Denis Ménochet och Alain Figlarz som är skådespelare man sett i olika sammanhang tidigare, men kanske inte alltid känner till vid namn.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin krig
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA