Underhållande men smärtsamt förutsägbar

FILMEN

Montana (Paula Patton) jobbar som flygvärdinna och är en hopplös romantiker som drömmer om att få en ring på fingret. Men hittills har kärleken inte bjudit på några höjdpunkter. När hennes lillasyster Sheree (Lauren London) tillkännager att hon ska gifta sig trots att hon ännu inte gått ut college bestämmer Montana att hon måste hitta en potentiell man innan bröllopet om 30 dagar. Till sin hjälp har hon sina bästa vänner Gail (Jill Scott) och Sam (Adam Brody) som snabbt konstaterar att för att hinna måste de ge sig efter Montanas ex. Bara för att de inte dög till när paret gjorde slut betyder inte det att de inte växt och är drömkillen nu. Men Montana kommer snart att inse att det fanns en anledning till att hon gjort slut med sina ex.

"Baggage Claim" är en typisk romantisk komedi på alla sätt. Ibland blir den dock så typisk att det nästan inte blir roligt att se. Det är nämligen inte särskilt mycket originalitet i den story som berättas. Konceptet med att gå igenom sina ex för att försöka hitta sin drömman har gjorts flertalet gånger om, vilket också gäller det faktum att huvudkaraktären varit brudtärna så många gånger att det nu börjar bli dags att få vara bruden. Stundtals känns det som att man har sett ett antal romantiska komedier och vill försöka göra en som har med alla koncept i ett. Tyvärr håller det inte riktigt.

Som resultat av att vara en så typisk romantisk komedi blir den nästan smärtsamt förutsägbar. Det är nog ingen som sätter sig framför en romantisk komedi och inte vet om att den kommer sluta lyckligt, men det finns ingen som helst "spänning" i den här filmen. I stället blir man nästan arg på att karaktärerna själva inte förstår och när de väl förstår inte gör något åt det. De ska inte bli ihop förrän på slutet, men då måste man bygga upp storyn så att man förstår hur de kan gå om varandra. Nu finns det bland annat en scen där Montana blir arg på den åskådaren hejar på av ingen anledning alls. Och i stället för att lösa det lilla bråket där och då säger hon förlåt när han gått och går vidare med sitt liv. Manuset skulle behövt setts över några extra gånger innan inspelningen.

Trots ovanstående brister har "Baggage Claim" sin charm. Dessa ligger främst i birollerna. Adam Brody är suverän som Montanas gaybästis Sam, speciellt i scenerna då han spelar mot Montanas andra bästa vän Gail. Också Sams kontakter på flygplatsen lyfter filmen en aning, så visst blir den underhållande. Dock finns det så många andra filmer som lyckas föra fram exakt samma tema och budskap betydligt mycket bättre.


EXTRAMATERIALET

Tre mindre snuttar om dels kvinnorna i filmen, dels männen i filmen och dels själva historien. Till viss del förstår man vilka karaktärerna är lite mer efter att ha sett dessa, vilket kanske säger mer om filmens kvalité än om extramaterialets.


TRE SAKER

1. David E. Talbert har skrivit manus, regisserat och producerat "Baggage Claim". Han har också skrivit boken med samma namn som filmen baseras på.

2. Sångaren Trey Songz spelar ett av Montanas ex.

3. Trots att Adam Brody har en relativt stor roll i filmen syns han varken på omslaget av filmen eller på baksidan av den. Däremot syns andra karaktärer som är med i högst några minuter.


EMMA ÅKERLIND (2014-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Promotional featurettes: Fly girls, Wing men, The story
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA