Charmig och skön ton i undergångsfilm

FILMEN

Att ingen tidigare kommit på den briljanta och originella idén att kombinera en romantisk komedi med jordens undergång-temat. Otroligt smart, och den som varit så smart är Lorene Scafaria som tidigare bland annat skrivit manuset till "Nick & Norah’s Infinite Playlist", men som i och med "Seeking a Friend for the End of the World" regidebuterar.

En asteroid är på väg mot jorden och när ett försök att få bort den i bästa "Armageddon"-tappning misslyckats är allt hopp ute. Jorden kommer att gå under - om tre veckor. Dodge (Steve Carell) tar emot detta besked via bilradion, och hans fru reagerar på ett oväntat sätt: hon lämnar bilen - och Dodge - omedelbart. Han är nu ensam kvar i en värld som förändrats totalt. Ingen bryr sig längre. Vanligt folk testar alla droger de undvikit hela livet, bjuder barnen på sprit och är otrogna till höger och vänster. Den här utvecklingen roar inte Dodge - allt han vill ha är en vän när världen går under.

Denna vän visar sig bli hans granne Penny (Keira Knightley) som han knappt träffat tidigare. När ett upplopp startar på gatan och det blir plötsligt livsfarligt att stanna kvar i huset, lämnar de staden tillsammans och ger sig ut på vägarna. Hon för att försöka hitta en möjlighet att prata med sina föräldrar, och han för att hitta en gammal ungdomskärlek. Men resan blir längre och djupare och något helt annat, allt medan domedagsklockan tickar nedåt.

Även om Steve Carell är mest känd för sina gapiga roller, som han faktiskt gör bra, så älskar jag när han spelar lågmält. Han är underbar som den deprimerade mannen i "Little Miss Sunshine" och perfekt här i en lite mer cynisk roll. Det är en skön stämning i filmen trots att den i grund och botten handlar om något tragiskt, men tonen och den smarta nivån på humorn är mycket bra. Vassa repliker, ett bra skådespel och gott om kända ansikten i mindre roller.

En charmig liten pärla faktiskt och en fin regidebut av en manusförfattare som växt flera kostymnummer i och med denna film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kvinnan som spelar Dodges fru i inledningsscenen är Steve Carells riktiga fru Nancy.

2. Det finns vissa likheter med "Nick & Norah's Infinite Playlist". Båda filmerna handlar om en romans som uppstår mellan två personer under en improviserad roadtrip, och i båda filmerna har musik en viss betydelse. Nu baserade visserligen Lorene Scafaria manuset till "Nick & Norah's Infinite Playlist" efter en roman, men i alla fall.

3. Martin Sheen gör ett kort inhopp som Dodges pappa och briljerar som alltid. Sheen behöver aldrig anstränga sig speciellt mycket för att vara trovärdig och lysande.


ANDERS JAKOBSON (2012-11-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA