Ingen vidare lyckad film

FILMEN

Johan Rheborg sa en gång något i stil med "ingen förstår att 'Anchorman' är världens roligaste film". Jag sällar mig obehindrat till den grupp som faktiskt inte gör det. "Anchorman - The legend of Ron Burgundy" är i mitt tycke ingen vidare lyckad film. Ett par spridda skratt, men överlag en ganska fånig historia som aldrig riktigt tar sig. Det känns på sätt och vis som premissen till filmen har bra potential som i mitt tycke alltså aldrig utnyttjas.

Det är 70-tal och Will Ferrell spelar nyhetsankaret Ron Burgundy, ledare för Channel 4 news team och något av en superkändis. Han och hans kollegor är de hetaste i nyhetssfären just nu och gör allt för att utnyttja sin status genom att ragga brudar. På ett party träffar Ron en kvinna (Christina Applegate) som är helt oberörd av honom. Ron blir tämligen knäckt av detta och på morgonmötet nästa vecka visar det sig att kvinnan är kanalens senaste anställda som ska komplettera nyhetsteamet för breddens skull.

Detta finner Ron och hans kollegor helt obegripligt och otänkbart. De befinner sig i 70-talets manschauvanistiska sfär där kvinnor absolut inte har någon plats i en statusposition som nyhetsankare. Men de gillar läget, men beslutar sig samtidigt för att först stöta på henne och sen göra allt för att göra livet surt för henne. Ron lyckas dock vinna hennes hjärta men det leder till en konkurrenssituation som gör att nyhetsteamet splittras.

Det här är första delen i en tänkt trilogi där Will Ferrell spelar karaktärer med initialerna R.B. För mig är den andra filmen "Talladega Nights - The ballad of Ricky Bobby" en betydligt roligare film. Men ställer man dessa filmer bredvid varandra så ser man att uppläget är ungefär det samma, men mycket tjusigare presenterat i "Talladega Nights".

Filmen är fylld av kända humoransikten i både stora och små roller. Skådespelare som Vince Vaughn, Tim Roberts, Luke Wilson och Ben Stiller vimlar förbi i en scen där konkurrerande nyhetsteam slåss med varandra, en scen som är så löjlig att den blir ganska kul på ett sjukt sätt. Roligast i hela filmen är Steve Carell som en mindre smart väderpresentatör som säger de mest knäppa saker.

Det dumma är att jag verkligen vill tycka om den här filmen, men tyvärr är den ingen klassiker i min bok. Knappt sevärd ens.


EXTRAMATERIALET

Lite smått och gott och klicka fram. Dock mest bortklippta scener (en hel halvtimme faktiskt) och bloopers. Det finns också ett kommentarspår och en bra making of-film som innehåller både outtakes och sekvenser från provfilmningar. Här kommer det fram hur mycket frihet till improvisation skådespelarna hade.

Utöver det trailers och en video till snusklåten "Afternoon delight" som figurerar på ett roligt sätt i filmen.


TRE SAKER

1. Trots att DVD:n innehåller bortklippta scener fanns det så mycket material filmat att det gick att klippa ihop en helt separat film. Filmen "Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie" är snudd på obskyr och ingår som bonus i en amerikansk dubbeldiskutgåva av "Anchorman".

2. Will Ferrell fick idén till filmen när han såg en biografi om nyhetsankaret Jessica Savitch i vilken en av hennes manliga kollegor erkände vilken mansgris han var på den tiden. Därefter tog det 20 försök att sälja in filmen till Dreamworks, som ända in i det sista trodde den skulle floppa, men filmen spelade in 84 miljoner dollar bara i USA.

3. Jag kan inte komma ifrån att Steve Carell är roligast i filmen. Scenen där han står och lägger majonäs i brödrosten är så skönt subtilt sjuk.


ANDERS JAKOBSON (2005-04-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1, Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarer till filmen, "Afternoon Delight" - musikvideo, Så gjordes Anchorman, Bloopers, Borttagna scener, Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA