Myspysigt med Steve Carell i skägg

FILMEN

Jag tror att jag inte var den enda som upptäckte Steve Carell som nyhetsuppläsaren Evan Baxter i "Bruce den allsmäktige". Där spelade han den odräglige mannen som snodde Jim Carreys drömjobb, men som sedan fick betala ett högt pris - i en suveränt rolig scen - när Bruce med sina gudomliga krafter styrde över Evans mun.

I uppföljaren är det Evan som kliver fram i ljuset och får ett uppdrag av gud (Morgan Freeman). Evan har avancerat från nyhetsuppläsare till kongressledarmot och hamnar mitt i smeten omedelbart tillsammans med medhjälparna Rita (Wanda Sykes), Marty (John Michael Higgins) och Eugene (Jonah Hill). Han får genast ett uppdrag av kongressledarmoten Long (John Goodman) som ber honom engagera sig i ett nytt lagförslag.

Samtidigt händer det saker på hemmafronten. Mystiska verktyg och virke leveras till huset där Evan bor med sin fru (Lauren Graham) och deras tre söner. Djur börjar samlas runt Evan och så småningom börjar hans hår och skägg växa i överdrivet snabb takt. Gud har helt enkelt förvandlat honom till Noak och meddelat att han måste bygga en ark då en ny syndaflod är på väg.

Evan får fullt upp med att hålla liv i både sin karriär och familj samtidigt som han får snickra för fulla muggar mot den luriga kongressledarmot Longs protester.

"Evan den allsmäktige" är en helt klart godkänd film, men betydligt mer familjeanpassad och inte alls lika rolig som "Bruce den allsmäktige". Steve Carell gör givetvis sitt jobb bra och hans karaktär är betydligt mer sympatisk i den här filmen, men de bästa replikerna i filmen har Wanda Sykes som alltid får det hon säger att låta vasst och ironiskt. När ska Sykes få sin första stora huvudroll?

Filmen är riktigt specialeffektsfullmatad med den imponerande arken som höjdpunkt. I somras var "Evan den allsmäktige" den dyraste komedi som gjorts, vilket märks i effekterna.

Ganska myspysig underhållning alltså.


EXTRAMATERIALET

Riktigt fullmatat med extramaterial, vilket givetvis är uppskattat. Alla inslag är presenterade av Steve Carell, en trevlig gest.

Först lite bortklippta scener och outtakes. Det är lite lustigt att se en av dessa scener då de inte är färdiga med effekter vilket gör att scenen blir nästan komisk i sig själv då den ska vara väldigt dramatisk.

Sen får vi två inslag om hur de byggde den enorma arken och hur Carell blev skäggig. Båda gjort med olika sorters specialeffekter utan speciellt mycket datorinblandning.

Lite mer Carell-spex utan manus bryter av innan vi får se hur alla djur i filmen betedde sig som de gör framför kameran. Ganska imponerande att alla möjliga sorters djur tränats till olika uppgifter. Mina favoriter är elefanterna!

Följande inslag, som på svenska omslaget kallas "En allsmäktig greenscreen" heter på engelska "The almighty green set" och handlar om hur inspelningsplatsen var "grön" (miljömässigt alltså) och inte om inspelning mot greenscreen. En lite pinsam miss. Detta ämne fortsätter i "Det är lätt att vara grön" där filmteamet ger sina bästa miljötips.

Ytterligare en liten översättningsmiss på gång i "Slumpmässiga, vänliga handlingar", vilket i och för sig är en korrekt översättning av "Acts of Random Kindness" (ARK) - något som i filmen och bonusmaterialet översatts till obegripliga "Agerande av Rörig Kärlek". Say what? Hur som helst berättar filmteamet om hur man kan vara snäll och god.

Innan allting avslutas med någon sorts skämtcasting av djur/miljöreklam (svårt att säga vad det är) får vi titta lite hur de skapade specialeffekterna, främst vatten och djur.

Trots det ordentliga innehållet blir jag lite smått besviken. Extramaterialet är lite fånigt i brist på bättre ord.


TRE SAKER

1. Man skulle kunna tro att filmen är specialskriven för Carell, men så är inte fallet. Som så många andra filmer har den här sitt urspung i en helt fristående film som sedan omarbetades till en renodlad "Bruce den allmäktige 2", men när Jim Carrey inte ville upprepa sin roll omarbetades den igen med Evan Baxter som huvudperson efter att Carell rönt framgångar med "The 40 year old virgin".

2. Skön "Hajen"-passning när Evan/Noak plötsligt utbrister: "We're gonna need a bigger boat"...

3. Filmen anses tydligen vara en barnfilm snarare än en vanlig komedi då den även finns med svenskt tal vilket väljs automatiskt när man startar filmen. Vilka som gör rösterna står inte utskrivet på omslaget men den svenska "Steve Carell" är ingen höjdare.


ANDERS JAKOBSON (2007-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bortklippta scener, Misslyckade tagningar, Ark-itekterna bakom Noaks ark, Att bli Noak, Steve Carell utan manus, Djuren på inspelningsplatsen i jämna par, En allsmäktig greenscreen, Det är lätt att vara grön, Slumpmässiga, vänliga handlingar, En våg av specialeffekter, Casting i Serengeti
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA