Pensionerad och extremt farlig

FILMEN

"Red" är en filmadaption av en grafisk roman som inte handlar om superhjältar eller zombies, utan pensionerade CIA-agenter. Inte så vanligt och faktum är att filmen inte alls känns som att det ligger en tecknad förlaga som grund, utan egentligen bara som vilken actionfilm som helst.

Titeln syftar inte på färgen röd och är heller inte namnet på någon karaktär, utan det är en förkortning för "Retired, extremely dangerous", en benämning som finns stämplad på forna CIA-agenten Frank Moses (Bruce Willis) personalakt. Att Moses är en pensionerad agent vet man om man sett trailern eller läst lite om filmen innan och det gör att det inte direkt blir någon vidare effekt när okända män pepprar sönder Moses hus en liten stund in i filmen. Fram till dess berättas filmen utan några som helst ledtrådar om att Moses är en man som är överdjävlig på att försvara sig i tajta knipor, utan han gestaltas mest som en timid människa i en tråkig tillvaro.

Han tar varje tillfälle som går att ringa till Sarah (Mary-Louise Parker) som jobbar på Moses pensionsförmedlare och de har en liten gullig relation. När Moses attackerats i hemmet inser han att han blivit avlyssnad och ger sig iväg till Kansas och tvingas kidnappa Sarah då hon inte riktigt kan koppla att han är en före detta agent.

Han inser att attacken inte gjordes utan anledning och efter att ha letat rätt på några av sina forna kollegor, spelade av Morgan Freeman, John Malkovich och Helen Mirren, inser han att hamnat i en konspiration där alla som varit på en och samma plats samtidigt ska undanröjas. Men vem är beställaren? Under tiden som Moses försöker lista ut detta har han fullt upp med en yngre CIA-agent (Karl Urban) som är ute efter att döda honom. Mitt i allt detta finns Sarah som faktiskt går i gång på faran.

Det finns en coolhet i filmen som får mig att tänka på "Ocean’s Eleven"-filmerna. Det är något i kombinationen av skön musik och välplanerade insatser som triggar den associationen. I övrigt känns filmen som en ganska typiskt hemlig-agent-pangpang-actionfilm som till exempel "True Lies". Tyvärr känns det som det är lite obalans i mixen och actionbiten tar över och bjuder egentligen inte på något vi inte sett tidigare.

Jo, vi har inte sett Helen Mirren som iskall agent med så kallat wetwork som specialitet. Det känns lätt absurt att se den så älskade och aktade skådespelerskan i en sådan här roll, men jag gillar det väldigt mycket. Willis känns mest som han gör en variant av John McClane igen, men det gör han å andra sidan bra. Jag gillar även Karl Urban som filmens antagonist. Han passar bra som lite tuff och ond. Morgan Freeman är också bra och John Malkovich karaktär är oerhört paranoid vilket blir riktigt roligt. I övriga biroller finns Brian Cox och Richard Dreyfuss som alltid är bra.

Trots att filmen är underhållande så tycker jag i slutändan att den inte är så värst märkvärdig. Det går alldeles för lätt för våra hjältar att komma ur knipor eller driva igenom planer. Men det är som sagt underhållande att se i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Ingenting, förutom valet att spela filmen med DTS eller Dolby Digital.


TRE SAKER

1. Ett stort plus för filmens slutsekvens som är en scen som verkligen kittlar fantasin. Vad hände innan och efter den?

2. Jag har inte läst den grafiska romanen, men givetvis gjort lite research. Likheterna med filmen är ganska få. Romanen saknar det komiska anslag som filmen fått och mycket av historien har förändrats. Även förklaringen till titeln "Red" är något helt annat.

3. Jag önskar mig en spin-off med Helen Mirrens karaktär. Det skulle bli en originell och intressant actionfilm.


ANDERS JAKOBSON (2011-03-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA